Шофьорите в област Търговище масово превишават скоростта
21.06.2022
Горещо и слънчево
22.06.2022

Фотоволтаици на покрива на Дома за стари хора

Снимка: shumenonline.bg

Общински съвет Шумен да даде съгласие за поставяне на фотоволтаични панели върху покрива на Дома за стари хора в Шумен „Д-р Стефан Смядовски“. Това е поискал директорът на социалната институция, става ясно от докладна записка на кмета на Шумен. 

В администрацията е представен доклад за изграждане на хибридна фотоволтаична соларна система за ток и топла вода от соларни фотоволтаични панели за битови нужди в базата на Дома. Директорът на заведението мотивира искането си с поскъпването на цените на горивата и ел. енергията, в резултат на което разходът за ел. енергия на дома се повишил двойно.

„С оглед на това се налага търсене на други възможности – изграждане на фотоволтаична соларна система чрез поставяне на соларни фотоволтаични панели на покрива на базата на Дома за стари хора“, се пише в докладната. 

Предложението на общинската администрация е Общинският съвет да приеме решение за принципно съгласие за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на сгради – публична общинска собственост, като за всеки конкретен обект ще бъде изготвяно отделно становище – конструктивно и електротехническо, за начина на разполагане на панелите върху покрива на обекта. Информация на Общинския съвет ще бъде представяна след сключване на допълнително споразумение с Енергоразпределителното дружество и изготвяне на становищата, като на този етап ще се знае цената за изграждане на съответното съоръжение. 

Местният парламент ще вземе решение на насрочената редовна сесия на 30 юни.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *