ИТН Шумен: Няма отцепили се, има изключени за неморално поведение
22.06.2022
Шуменци вече могат да използват електрическите скутери
22.06.2022

Кабинетът „Петков” падна

Първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България свали правителството на Кирил Петков. „За” падането на кабинета гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане”. „Против” бяха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и шестима независими.

Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ. Аргументът на най-голямата опозиционна група беше „провал на правителството във финансовата политика”.

Петков заяви, че за него е било чест да води правителство, „свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова”. И уточни, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път.

„Това, което те не разбраха, е че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, каза Петков от парламентарната трибуна.

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат – в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. лошко каза:

    Лошо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *