Прекъсвания на електрозахранването по селата в област Търговище
22.06.2022
Огнеборци спасиха коте, гасиха и сухи треви
22.06.2022

Още един инвеститор се отказа да прави инсталация за боклук в Шумен

Още един инвеститор се отказа да прави инсталация за боклук в Шумен. Причината – отказът на Общински съвет Шумен да продаде подходящ терен за изграждане на предприятие за сепариране на битов отпадък и развилите се през последните месеци дебати. Това става ясно от отговора на общинска администрация до Общинския съвет, който на сесията през април задължи кмета на общината да проучи възможностите за финансиране на инсталация за сепариране на битов отпадък на територията на община Шумен. 

Още през първия си мандат от 2015 година кметският екип започна разговори с потенциални инвеститори за осъществяване на проект за оползотворяване на твърди битови отпадъци. Инвестиционни намерения депозирали трима инвеститори. Първият инвеститор – финландска фирма, възнамеряваше да изгради инсинерираща инсталация и инсталация за механично биологично третиране на отпадъци с капацитет 100 000 т. годишно на стойност 25 милиона евро.

Силният обществен отпор на жителите на кв. „Дивдядово“ отказаха втория инвеститор, който се появи в Шумен  – „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт“. Фирмата искаше да построи инсталация за производство на пилети от твърди битови отпадъци. За целта инвеститорите закупиха терен и създадоха проектна фирма. В последствие се отказаха от намеренията си и върнаха терена на продавача. Стойността на проекта бе в размер на 30 милиона. евро. 

Разразилите се дебати и нежеланието на Общински съвет Шумен да продаде подходящ терен в кв. „Дивдядово“ пък отказаха и третия инвеститор, който възнамеряваше да изгради инсталация за производство на RDF и оползотворяването му в заводите на Девня цимент.

Становището на общинската администрация е, че до края на мандата няма време за водене на подобни преговори, освен това липсва политически консенсус по проблемите с преработката на отпадъците. Така проблемът с боклука ще бъде оставен за разрешаване на следващия кметски екип и Общински съвет.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *