Жените в Шуменско живеят 6 години по-дълго от мъжете
23.06.2022
Първи случай на маймунска шарка в България
23.06.2022

Условна за шофьорка, причинила смъртта на пешеходка

Снимка: shumenonline.bg

Окръжен съд Търговище призна подсъдимата В. С. за виновна в това, че на 15 август 2021 година в Попово на кръстовището сключено между улиците „Каломенска“, „Дряновска“ и „Отец Паисий“, при управление на собствения си автомобил нарушила правилата за движение по пътищата и причинила смъртта на 72-годишна пешеходка.

Жената се движила със скорост над максимално разрешените 30 км. в час за този участък от пътя, а именно, движила се  със 48 км. в час. При приближаване на кръстовище, не се е движила с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство. Като водач на пътно превозно средство не била внимателна и предпазлива към пешеходците. В резултат на това предизвикала пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинила смъртта на 72-годишната С. Т., като деянието било извършено на пешеходна пътека, а смъртта на пострадалата настъпила на 26 август в „МБАЛ – Търговище“ АД. За извършеното съдът определи наказание три години и три месеца „лишаване от свобода“ и лишаване от право да управлява МПС за срок от три години.

При направени самопризнания от подсъдимия, взимайки предвид чистото му съдебно минало и при условията на съкратено съдебно следствие, съдът намали наказанието на две години и два месеца „лишаване от свобода”. На основание чл.66, ал.1 от НК отложи така наложеното наказание с изпитателен срок от три години, считано от влизането на присъдата в сила (условно осъждане).

Присъдата е влязла в законна сила.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *