Жалби спряха избора на нов шеф на ВиК Шумен
08.07.2022
„Музикални истории в парка“ с финален концерт в Шумен
08.07.2022

Затвор за мъж от Нови пазар, опитал да убие братовчед си с брадва

Снимка: shumenonline.bg

С 4 години лишаване от свобода ще бъде наказан подсъдим за опит за убийство в Нови пазар. Апелативният съд във Варна частично отмени присъдата Окръжен съд – Шумен срещу Бисер А., с която той е бил осъден на 2 години затвор.  Въззивната инстанция увеличи присъденото на пострадалия обезщетение за неимуществени вреди от 10 на 20 хиляди лв. Апелативният съд призна 49-годишния мъж за виновен в това, че на 11 август 2017 година направил опит умишлено да умъртви свой роднина, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

Подсъдимият и пострадалият били първи братовчеди и съседи. Между тях възникнал конфликт, след като взаимно се обвинили в лъжи. Семейството на пострадалия заплашило това на Бисер А., че ще го изсели от махалата.

Разприте прогресирали през целия ден, а кулминацията настъпила пред дома на пострадалия, където се стекли множество хора. Подсъдимият бил ударен, избягал и се върнал със сатър. Пострадалият хвърлил камък по него и го уцелил по главата. Бисер А. отвърнал с удар с брадвата. Потърпевшият бил откаран в болница. При идването на полицията се наложило да се направи кордон за извеждането на подсъдимия. Впоследствие семейството на Бисер А. продало къщата си и се преместило в друг град.

Пострадалият – частен обвинител и граждански ищец – обжалва първоинстанционната присъда пред Апелативния съд. Настоящата инстанция разпита страните в спора и изслуша вещото лице, извършило съдебно-психиатрична експертиза. Всичко това доведе съдебния състав до правни и фактически изводи, различни от тези на Шуменския окръжен съд.

Апелативният съд измени правната квалификация, че престъплението е извършено в резултат на силно раздразнение, причинено от пострадалия с насилие. Това, че е извършен опит за убийство се подкрепя от нанесения удар със значителна сила с острата част на посечно оръжие по жизнено важна област – главата. Опитът е довършен, но не са настъпили исканите от дееца последици, тъй като пострадалият е получил своевременна медицинска помощ, без която смъртта му би била неизбежна. Съдът определи  като висока степента на опасност на деянието. Взе предвид и предходните осъждания на подсъдимия, които са отегчаващо отговорността обстоятелство. Съдебният състав прецени, че 4 години в изолация ще имат поправително, превъзпитателно, предупредително и възпиращо въздействие върху подсъдимия и ще подействат превантивно на обществото.

Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.

shumenonline.bg

 

 

 

            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *