„Музикални истории в парка“ с финален концерт в Шумен
08.07.2022
20 години ще лежи мъж от Шуменско, убил тъща си
08.07.2022

Креативни деца от Шумен с проект за отопляеми пътища

Снимки: Мария Желязкова

Отборът на Power Vortex от СУ „Панайот Волов“ Шумен спечели три награди от провелото се в края на юни, в София V-то издание на фестивала „Роботика за България“. Шуменчетата Дани Петков, Станислав Якимов, Магдалена Стоянова, Християна Стойчева и Лариса Мартинова са отличени с индивидуална награда за най-креативен отбор, както и отличия в категориите „Проектна задача“ и „Екипна игра“ в дивизия Премиер. Журито останало впечатлено от проекта им за отопляеми пътища.

С помощта на експерименти и формули от физиката и химията създали електропроводим бетон, по който тече ток без да засяга движещите се по него превозни средства и пешеходци. От материалът могат да се правят пътища, пешеходни зони, тротоари и мостове. При падане на температурата до 3 градуса, вградените сензори включват отоплението, което се захранва от соларни панели.

„Това всъщност позволява нагряване на бетона при по-ниски температури, като така се избягва заледяване на пътната настилка. Изчислихме, че, за да получим такива бетонни плочи трябва да използваме 20% от материалът, от който е съставен бетона. За да го направим електропроводим добавихме графит и метални стружки, както и цимент и пясък“, разказа за shumenonline.bg Мария Желязкова, ръководител на клуба по роботика към училището.

По проекта децата работили по-малко от пет месеца, преминали успешно всички кръгове от състезанието, което им осигурило участие във финалния етап. За него успели да се класират едва 24 отбора от цялата страна, сред които и възпитаниците на СУ „Панайот Волов“ Шумен.

„Тази година робота ни изигра лоша шега, може би не успяхме да го програмираме по-прецизно затова получихме по-малко точки. Фестивалът „Роботика за България“ е много емоционално и атрактивно състезание. Всеки отбор показа най-доброто, на което е способен. По време на състезанието имаше случаи на изгорели платки и мотори, като от другите отбори веднага се стичаха да помагат с резервни такива. По този начин децата се научват на взаимопомощ.  Идеята на състезанието не е на всяка цена да си първи“, каза още ръководителят на клуба.

Своите умения и познания от света на науката и технологиите демонстрираха 170 ученици от 16 града в страната. Инициативата за програмата е по идея на SAP Labs Bulgaria и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *