Пожарната с апел: Бъдете бдителни по време на жътвената кампания
08.07.2022
Отстъпката от 25 ст. за литър гориво по желание на бензиностанциите
08.07.2022

Четири проекта по „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“

Снимка: Областна администрация Шумен

В Шумен се координират четири проекта по „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“, а институции и организации участват като партньори в програмите. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от Областна администрация и Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), на която бяха представени възможностите на двете програми през новия програмен период.  Общата цел на Областна администрация – Шумен и Центъра за развитие на човешките ресурси е да бъдат привлечени младите хора да участват в програмите „Еразъм +“ и „Европейски корпус за солидарност“, защото това е възможност да видят други култури на държави, да трупат опит и знания. Интересът към събитието беше огромен, присъстваха над 80 души.

При откриването областният управител д-р Владимир Йолов определи срещата като добра възможност за обмен на информация, идеи, успешни практики и професионален опит. „Новият седемгодишен период на действие на двете програми – 2021 – 2027 година поставя нови предизвикателства, но и дава нови възможности“, каза областният управител. На срещата присъстваха и зам.-кметовете на община Шумен Росица Антонова и Найден Косев.

„Пандемията, както  е известно, причини много неудобства, защото затрудни мобилността. Причината да проведем тази кампания е, че искаме да запознаем бенефициентите с новите моменти в програмите ни. Все още има възможност да се кандидатства през октомври по три направления – „Младеж“, Обучение за възрастни“ и „Училищно образование“, каза Михаил Балабанов, изпълнителен директор на ЦРЧР. Той допълни, че тази година „Еразъм +“ навършва 35 години и  се е утвърдила като програмата флагман на Европейския съюз по отношение на политиките за младежта. „Очакванията са в следващите 20-30 години пазарът на труда да се промени и да са необходими нови умения – дигитални, лидерство, общуване и комуникация. Нашите програми дават много голяма възможност за формирането  им“, коментира още Балабанов. Той призова бенефициентите да бъдат по-активни при кандидатстването.

„Още утре ще определя служител, който да отговоря за възможностите по двете програми, да бъде в пряка връзка с бенефициентите и да изпълнява ролята на координатор за двете програми“, съобщи областният управител д-р Владимир Йолов.

До дни ще стартира информационна секция на страницата на Областна администрация Шумен, която ще има за цел да захранва и обменя информация  между бенефициентите относно механизмите за кандидатстване, често задавани въпроси, добри практики, споделяне на опит от бенефициенти, преминали през програмата.

ЦРЧР в ролята си на Национална агенция по Програмите на Европейския съюз „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“, както и на дейностите eTwinning, Европас, Евродеск, Еврогайдънс, Евридика и National VET Team, е на национално информационно турне в периода 5 юли 2022г. – 16 септември 2022г. Целта на кампанията е да представи информация за възможностите за образование, обучение и професионална квалификация, които Европейският съюз предоставя на своите граждани.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *