Търсят финансиране за ВиК инфраструктурата на Черенча
03.08.2022
Консултации при областния за състава на РИК Шумен
03.08.2022

Доброволци от 6 държави ще направят интересно лятото на преславските деца

Снимки: shumenonline.bg

Доброволци от Испания, Италия, Франция, Турция, Азербайджан и Колумбия пристигнаха във Велики Преслав за участие в поредните летни занимания с деца и реализация на културни инициативи, заложени в програмата на фондация „Опън Спейс“, наречена „Не е само история“.

В продължение на 45 дни 18 младежи, пристигнали от Европа, Предна Азия и Южна Америка ще се включат в културния живот на старата българска столица, ще организират творчески занимания за преславски деца и ученици, ще открият музикални вечери и ще участват в летните разкопки на преславските старини.

Доброволците са настанени в домовете на преславски семейства. За първите два дена те опознаха забележителностите на Велики Преслав, пътуваха до Плиска, Мадара и Шумен и от утре започва подготовката за записване на деца за летни занимания. Те ще се провеждат в местното читалище „Развитие“, в градския парк и етнографската къща в града. Предстои закупуване на материали за рисуване, моделиране, изработка на сувенири и занимания по интереси, както и сформиране на групи за упражняване на чужди езици. „Има сериозен интерес към испанския език и всичките ни доброволци от Испания ще бъдат ангажирани с популяризирането на техния език и култура“, каза за shumenonline.bg директорът на фондация „Опън Спейс“ Пепа Пенева. Тя е от Велики Преслав и за поредна година организира доброволчески акции с международно участие в родния си град. „Първото ни голямо мероприятие ще бъде на 13 август, когато се отбелязва международния ден на младежта и за тогава подготвяме редица инициативи както за млади хора от Велики Преслав, така и за техните гости и приятели, пристигнали за ваканцията“, каза още Пепа Пенева.

Час от доброволците – студенти по история  ще поработят в музея през следващите седмици, а тези, които се занимават с археология като пристигналите от Колумбия, ще бъдат включени в екипа за разкопки, чието начало се очаква.

От Пепа Пенева научихме още, че  един от испанските младежи, със завидни музикални умения, си търси китара, с която да забавлява българи и чужденци вечер, след края на работния ден.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *