Населени места в Търговищко планово без ток
03.08.2022
21 акта за използване на тротоари за строителна площадка в Търговище
03.08.2022

Нехайна майка получи условна за пожар, погубил невръстните й деца

Условна присъда от две години затвор, с три годишен изпитателен срок наложи съдия Валентина Тонева от Районен съд Шумен на майка, оставила невръстните си деца без надзор, загинали при пожар във вила в местността „Под манастира“ край града.

Трагедията се разигра на 6 юни 2020 година. 26-годишната тогава жена А. А. ги оставила в постройката и отишла да напои коня. Престъпната й небрежност доведе до смъртта на двете й най-малки деца- на пет меса и годинка и 9 месеца, които загинаха при пожара.

Разследващите установили, че пожарът тръгнал от неизправна печка на твърдо гориво. Съседка, дочула пукот от горенето, първа видяла пожара и подала сигнал на спешния телефон 112. Пристигналите на място огнеборци загасили пожара. При огледа на местопроизшествието били открити телата на двете деца Съдебно-медицинската експертиза доказала, че смъртта им е в следствие на отравяне с въглероден окис, като
изгарянето от III степен и частичното овъгляване от IV степен по откритите части на тялото, лице, шия, гръден кош, седалище, с прогаряне и отпадане на част от горните и долни крайници, е послесмъртно.

Пред съда жената се признала за виновна. Съдът приел, че за подсъдимата са налице смекчаващи отговорността обстоятелства чисто съдебно минало, оказаното съдействие на органите на разследването и изразената критичност към извършеното.

За престъпната й безотговорност магистратите й наложили наказание две години „лишаване от свобода“, което е отложено за срок от три години.

Нанесените материални щети са в размер на 23 300 лева., направените деловодни разноски – 3000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *