Освободиха всички областни управители
04.08.2022
Още едно орле-пътешественик
04.08.2022

Сменят безплатно старите печки на над 8000 домакинства

Над 8000 хиляди домакинства, греещи се на дърва и въглища, ще получат безплатно нови отоплителни уреди. Инициативата е на областния управител д-р Владимир Йолов, който през последния месец успял да проведе разговори за включване на община Шумен в мерки по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. за подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на замърсяването от битово отопление.

„Пред община Шумен стои предизвикателството за оползотворяване на тази възможност, която дава участието в програмата през новия програмен период“, каза Йолов.

Мярката е ключова, защото предвижда да бъдат заменени безплатно отоплителните уреди на хората, използващи дърва и въглища с екологични уреди за отопление – такива, които използват електричество или пелети в зависимост от заявените предпочитания на кандидатите. Целта е подобряване на чистотата на атмосферния въздух, което води от своя страна и до подобряване качеството на живот на гражданите предвид очакванията за бързо постигане на пряк резултат по отношение на подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез редуциране на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ).

При заявено желание от община Шумен областният управител е готов да организира работни срещи с експерти от управляващия орган на програма „Околна среда“ с цел максимално бързо изясняване на процедурата и подготовка за кандидатстване по програмата, както и провеждане на мащабна информационна кампания за провокиране на интереса и активността на жителите на община Шумен към тази мярка.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *