Профилактика на тока в Търговищко
05.08.2022
Затварят улица „Преспа“ заради ремонт на жп прелеза
05.08.2022

Ловни експерти се събраха в Шумен преди откриването на сезона

Снимка: СИДП

Откриването на новия ловен сезон събра в Шумен експерти от СИДП, РДГ-Шумен, горските и ловни стопанства, ОБДХ, както и ловните сдружения и дружинки от областите Търговище и Шумен. Експертът на дирекцията инж. Ахмед Еминов запозна колегите си с разпоредбите по Закона за лова и правилника за прилагането му. Той напомни на присъстващите да попълват внимателно всички документи и бележките за лов, както и да проверяват дали са заверени ловните билети.

Д-р Наташа Баева от ОБДХ сподели, че не всички сдружения предават достатъчно проби от отстреляни животни, а програмите за надзор на бяс, инфлуенца по птиците и АЧС все още са в сила. Тя припомни как се вземат проби от открити мъртви животни, както и от отстреляни, които са с атипично поведение. Баева обясни, че през есента ще бъдат направени обходи по протежение на реките на територията на РДГ-Шумен, като ще се търсят мъртви птици, за да се види дали на територията на двете области има случаи на инфлуенца.

Началникът на отдел „Ловно стопанство“ в СИДП инж. Мирослав Горчев за пореден път акцентира върху опазването на горите и припомни на хората от сдруженията да заострят вниманието на ловците при палене на огън, защото една искра може да разпали огромен пожар, особено сега-когато се очаква нов период на засушаване и екстремни температури.

От своя страна ловците от дружинките поискаха през брачния период на благородния елен да бъде ограничен достъпа на събирачи на гъби в гората, за да се осигури спокойствие на животните. От сдруженията предложиха да се правят и повече проверки за алкохол, за да няма инциденти в гората.

В края на срещата всички си пожелаха успешен ловен сезон и се разбраха през следващите седмици да организират Съвет по лова, за да разгледат най-належащите задачи пред експертите в обхвата на РДГ-Шумен.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *