Иван Иванов отново води листата на БСП в Шумен
06.08.2022
Пълно съгласие за състава на РИК Търговище
06.08.2022

ПП и ГЕРБ се скараха за председателското място, ЦИК решава

Снимка: shumenonline.bg

Спор за председателското място в Районната избирателна комисия в Шумен възникна по време на провелите се днес политически консултации между парламентарно представените партии и коалиции при областния управител проф. Христо Христов. За поста се конкурират кандидатите на „Продължаваме промяната“ – Светлин Стрелков и ГЕРБ-СДС – адвокат Ивайло Илиев. Представителите и на двете политически категорично заявиха, че държат на председателското място, така нито един от тях не пожела да отстъпи.

Не бе постигнато съгласие и за това кой да бъде секретар на РИК – Шумен. За мястото се борят предложенията на ДПС и на „Продължаваме промяната“.

По време на консултациите бяха направени четири предложения за заместник-председател на РИК – „Продължаваме промяната“ предложи за поста Светлин Стрелков и Надежда Маринчева, от БСП Мариела Великова и Веселина Маринова от ИТН. В последствие от ПП оттеглиха предложенията си.

За членове на РИК-Шумен предложенията са от партия „Продължаваме промяната“ – Светлин Стрелков, Надежда Върбева, Милен Митев, Ивалина Димитрова; коалиция „ГЕРБ-СДС“- Карен Гарабедян и Виолета Вълчева; коалиция „Демократична България“- Мария Василева, от ДПС – Хатидже Исуф и от „Възраждане“ – Валентина Нейкова.

Със свое решение ЦИК определи в състава на РИК Шумен да влязат 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като разпределението между партиите и коалициите е следното: партия „Продължаваме промяна“ – 4 членове, за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за партия ДПС – 2, за коалиция „БСП за България” – 1 член, за партия „Има такъв народ“ – 1 член, за коалиция „Демократична България“ – 1, за „Възраждане“ също един член.

Според ограниченията, които изборният кодекс налага, представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК – Шумен за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *