Населени места в Търговищка област без ток днес
10.08.2022
Девет общини могат да кандидатстват с проекти
10.08.2022

Започна преславското археологическо лято

Снимки: shumenonline.bg

Д-р Мария Манолова и д-р Петър Димитров от НАИМ при БАН откриха сезона на разкопките в стария ПреславЕкипът работи до Владетелската базилика където миналия сезон попадна на останки от дворцова сграда, разрушена напълно през средните векове. По думите на проучвателите на същото място през 13 – 14 век възниква жилищен квартал. Археолозите, обаче са категорични, че останките от този квартал са силно обезличени. Въпреки това по думите на д-р Мария Манолова изобилието от находки – монети, керамика, оръдия на труда, части от накити и снаряжение, без съмнение доказва активното обитаване на тази част от дворцовия център пред годините на Късното Средновековие.

Новият археологически сезон започна с почистване на терена с останки от дворцова сграда. В дейностите активно участват за поредна година доброволци от чужбина. Дванадесет младежи, пристигнали във Велики Преслав чрез фондация „Опън спейс“ ще копаят през целия август. Част от доброволците са студенти по история и археология, останалите за първи път ще се докоснат до артефакти, каквито се очаква да излязат през този сезон.

Освен екипът Манолова – Димитров на преславските старини ще работи проучвателят Снежана Горянова, която през последните години се занимава със сложна водопроводна мрежа в централната част на дворцовия комплекс, захранвала и водните атракциони на източния площад. Разкопки ще поднови и проф. Казимир Попконстантинов заедно с археолога Росина Костова край манастира на чургубиля Мостич, разположен във Външния град. Археологически музей „Велики Преслав“ също се готви за проучвания, но финансирани със собствени средства.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *