Пожар в автокъща в Шумен
10.08.2022
Изработват областна аптечна карта
10.08.2022

Пожарната с апел: Не палете огън на открито! 

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на осем сигнала за произшествия. Погасени са пожари в сухи треви в гробищен парк във Венец, в сухи треви на ул. „Лозарска“ във Велики Преслав, в контейнер за смет на ул. „Васил Априлов“ в Нови пазар, в сухи треви в село Цани Гинчево и в село Риш. Пожарите са без нанесени материални загуби. Оказана е техническа помощ за отключване на жилище на първи етаж на ул. „Цар Борис I“ в Нови пазар.

В 14:42 часа на 9 август е приет сигнал за пожар в сухи треви на ул. „Никола Вапцаров“ в Каспичан. Към адреса е пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. Пламъците, които тръгнали след небрежност при боравене с открит огън са погасено с помощта на 6 тона вода. Пламъците били в непосредствена близост до пет сгради и 50 декара посеви. Спасени са благодарение на бързата реакция на огнеборците.

РДПБЗН- Шумен апелира: Не палете огън на открито!  Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на вилите си, изхвърляйте сухата растителност на подходящи места, а не я унищожавайте чрез палене, защото действията ви могат да причинят пожар със сериозни материални щети. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.

Не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, когато преминавате през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *