Кметът на Попово с предписание от РЗИ
15.08.2022
Възстановяват отводнителната канавка по панорамния път към Шуменското плато
15.08.2022

Общините и читалищата могат да кандидатстват по програма „Живи човешки съкровища – България“

Снимки: Община Шумен

За поредна година Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, която  се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

„Живи човешки съкровища – България“ е  част от програма на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища“, която у нас действа от 2008 г.  Целта е да се популяризират и насърчат носителите на нематериално културно наследство, което е застрашено от изчезване, да практикуват дейностите и да предават знанията и уменията си на следващите поколения.  „Живите човешки съкровища“ са хора, които притежават необходимите познания и умения на най-високо ниво, за да интерпретират или създават специфични елементи от нематериалното културно наследство като свидетелство за живите културни традиции и за творческия гений на гражданите на България.

Процедурата се състои от два етапа – областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. Съгласно статута на процедурата, предлаганите кандидатури трябва да представят дейности и умения/ елементи от сферите на нематериалното културно наследство, съгласно регионалните листи на Националния регистър на нематериалното културно наследство на  България, като – традиционни обреди и празници, традиционно пеене и свирене; разказване, детски игри, занаяти и поминъци и др.

Припомняме, че областния етап се организира в периода юли – септември от областните администрации. Постъпилите кандидатури ще бъдат оценявани от експертни комисии със специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на регионалните музеи и експерти в сферата на нематериалното културно наследство. Протоколите от работата на областните комисии и пълните досиета на селектираните за националното ниво кандидатури ще постъпват в Министерството на културата до 30 септември. Избраните на областно ниво „живи човешки съкровища“ ще бъдат представени на официалната интернет страница на Министерството на културата и в сайтовете на областните администрации.

През октомври национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

През настоящата 2022г.  в Националната представителна листа се въвеждат две нови листи – Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).

На общините и читалищата е предоставена информация за участие в процедурата.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *