Efirbet: Е-спортовете заемат все по-важна част от сайтовете за залози
26.08.2022
Шуменските полицаи отдадоха почит към паметта на колегите си
26.08.2022

НД „Традиция“ превзема Велики Преслав

Край руините на старата столица Велики Преслав тече подготовка за откриване на Четвъртия национален събор на Национално дружество „Традиция“. Повече от 200 членове на клубове от страната заемат позиции в местността „Борова гора“  до Стария град. Там изграждат палаткови лагери за настаняване на участниците в тридневните прояви, които започват тази вечер от 19 часа с представяне на кратка възстановка от историческия спектакъл  „Съдбоносни дни“.  Организаторите на събора  от местния клуб „Традиция“ ще изпълняват ролите на цар Симеон Велики, княз Борис и преславските боляри участвали в драматичните средновековни събития при възкачване на престола на най-великия български владетел.

С възстановки на исторически битки през почивните дни продължават проявите, посветени на националния събор на патриотичната организация. За тази цел в старата столица се очакват трофейни военни возила, участвали във Втората световна война. Джип и два мотоциклета от средата на миналия век притежава клуб „Традиция“ от Добрич и ще ги представи на събора във Велики Преслав. Те ще бъдат център на внимание в събота и в неделя по време на възстановките, пресъздаващи битки от 1914 – 1918 г. – Първата световна война и от 1939 – 1945 г. по време на Втората световна война. Демонстративните сражения със стрелби и пироефекти ще се водят зад паркинга на боровата гора.

Заради проявите и струпването на много хора от петъчната вечер до неделната, са наложени ограничения за движение на автомобили в района на старините.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *