Отмъщение в Ивански с бухалка по Трабант
16.09.2022
Треньорът на шампиона „Шумен“ Никола Карастоянов: Искам да играем модерен хандбал
16.09.2022

11 години за убийството на овчар в Шуменско

Снимка: shumenonline.bg

Апелативен съд Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд и постанови нова, с която призна подсъдимия за виновен в умишленото умъртвяване на друг мъж по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е извършено на 24 юли 2018 г. в околностите на село Зайчино ореше. Герчо Р. ще бъде лишен от свобода за 11 години при първоначален строг режим, съобщават от пресцентъра на съда.

Първоинстанционният Шуменски окръжен съд е осъдил подсъдимия за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида, като го е оправдал по първоначално повдигнатото обвинение за умъртвяване, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. На Герчо Р. е било определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години.

Жертвата и подсъдимият се познавали, тъй като били и роднини по сватовство и работели като пастири. Между тях често възниквали разправии кой в коя мера да пасе стадото си. Ежедневно употребявали алкохол и често под негово влияние си разменяли обиди. На 24 юли 2018 г. отново станал спор. Герчо нанесъл на опонента си удари с ръце, крака и тояга в областта на главата и тялото. Вследствие на побоя пострадалият овчар починал.

Делото се разглежда за втори път от Апелативен съд Варна, след като миналата година въззивната инстанция го върна за ново разглеждане от Шуменския окръжен съд. Настоящият съдебен състав назначи Комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Вещите лица не намериха основания да приемат, че по време на деянието изправеният на съд е бил в състояние на физиологичен афект. Изготвена бе и съдебно-медицинска експертиза за броя на нанесените удари и характера на причинените травми.

Подсъдимият потвърди пред настоящия съд, че във въпросния ден не е виждал и докосвал пострадалия.

Според защитника му, авторството на деянието не е доказано. Адвокатът каза, че единствените данни за съпричастността на Герчо се съдържат в неговите самопризнания пред органите на досъдебното производство, които са били изтръгнати със сила.

Представителят на въззивната прокуратура смята, че първата инстанция неправилно е осъдила подсъдимия за убийство в състояние на силно раздразнение, вместо за такова с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Изслушаното заключение в днешното съдебно заседание по съдебно-медицинската експертиза показва, че са нанесени множество удари по жизненоважни органи в гръдната област, които са предизвикали силни страдания за жертвата, заяви прокурорът.

Предстои Апелативният съд във Варна да изготви мотивите към присъдата. Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *