Само две чешми във Велики Преслав с годна за пиене вода
21.09.2022
Среща с преславския поет Христо Тонев
21.09.2022

Порицание за ученик, пребил младеж, заговорил приятелката му

Снимка: shumenonline.bg

11-класник от Шумен бе наказан с „обществено порицание“, затова че пребил младеж, дръзнал да заговори приятелката му. Решението за наказанието е на Районния съд в Шумен.

Боят се разиграл на 10 март тази година в центъра на града. През учебната 2021 – 2022 година побойникът Р. Ат. Б. бил възпитаник на една от гимназиите в града. Деня преди боя той и приятелката му Е. Н. Д. се срещнали в заведение в града. Тя му споделила, че малко преди това в друго заведение, непознат за нея я заговорил и поканил на среща. Вечерта на следващия ден двамата влюбени отново се срещнали. Разхождали се в алея между училища в центъра награда. Видели се с приятелки, поговорили малко и се разделили. Малко след това покрай тях минал младежът, който предния ден заговорил момичето – С. Н. Ю. Девойката го разпознала и веднага каза на приятеля си. Биячът позвънил на приятелите си, с които допреди минути се разделил, дал точно описание на младежът, заговорил приятелката му, и им наредил да го настигнат и да го набият. Близо до Руски паметник Ю. бил застигнат от верните приятели на „поръчителя си“, които без да говорят се нахвърлили върху него с ритници. Минути след това към тях се присъединил и единадесетокласникът Р. Б. От ударите Ю. паднал на земята, свил се на кълбо и поставил ръцете си пред главата, за да се предпази.

Пострадалият младеж имал късмет, точно в този момент покрай тях минала възрастна жена, която се развикала да спрат, иначе ще се обади в полицията. Побойниците се уплашили, взели часовника от ръката му и побягнали.

Заедно със свой приятел пострадалият потърсил помощ в полицията, където разказал за нанесения му побой. Впоследствие бил приет в болницата в Шумен с наранявания по главата, крайниците и болки в тялото.

Според съда в извършеното от Б. има пряк умисъл, по хулигански подбуди и макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното. При определяне на наказанието, съдът отчел степента на обществена опасност на деянието и дееца, поради което счел, че наказанието “обществено порицание” ще породи възпитателна и превантивна функция у обвиняемия Р. АТ. Б.

Магистратите решили да го освободят от наказателна отговорност и му наложили административно
наказание „обществено порицание”. То ще бъде поставено на обявление на таблото за съобщения в Община Шумен.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15- дневен срок пред ШОС.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *