Силен трафик в района на стадиона в Шумен, има и верижна катастрофа
30.09.2022
Цвете и протест в памет на загиналата Светомира
30.09.2022

Пуснаха под домашен арест ученикът, причинил смъртта на млада жена

Снимки: shumenonline.bg

Окръжният съд в Шумен определи мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 18-годишният младеж Жечко Кюркчиев, който причини зверска катастрофа на централен булевард в Шумен, при която загина млада жена. В деня на катастрофата Жечко бил на стоматолог за сложна операция, поставени му били три упойки, а два часа преди фаталния инцидент изпил една енергийна напитка. Направените биологични проби в Лабораторията по химико-токсикологични изследвания в град Варна, показали, че няма наличие и индикации за употреба на наркотични вещества. Резултатът от направения му биологичен анализ бе съобщен днес от наблюдаващият делото прокурор Делян Димитров, по време на съдебното заседание за мярката за неотклонение на младежа.

За да подкрепят Жечко, в съдебната зала влязоха семейството му и негови приятели.

Пред съдия Марияна Георгиева адвокатите му Ивайло Тошев и Ивайло Йорданов представиха документи от дентална клиника „М Дент“, където подзащитникът им бил на зъболекар за извършване на сложна операция за поставяне на импланти и продължаващо лечение. Защитата представи и характеристика и служебна бележка от училището на младежа СУ „Сава Доброплодни“, в което учи. В защита на довереника си двамата адвокати изтъкнаха, че 18-годишното момче няма криминална регистрация, няма данни да се е занимавал с антиобществена дейност, редовен ученик е, няма опасност да се укрие и поискаха да му бъде наложена по-лека мярка „домашен арест“.

Въпреки това обвинението поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и мотивира искането си с високата скорост, с която 18-годишният Жечко се е движел по булеварда. Автотехническата експертиза сочи, че водачът е карал с близо 94 км /ч при допустими 50 км/ч в градски условия 94 км/ч. Скоростта е потвърдена и от пътника му Марсело Василев. Според прокуратурата, Кюркчиев е причинил смърт по непредпазливост.

Експертизата, която трябва да докаже имало ли е наркотична употреба не е окончателно изготвена. Ще продължи събирането на доказателства.

Адвокатите коментираха, че положителният резултат за наркотици от полевия тест се дължи на несъвършенството на този вид изследване.

„Изказваме своите адмирации към прокурора, затова, че той своевременно представи писмото от лабораторията, преди вземане на решението каква да бъде мярката. Нашият доверител никога не е употребявал наркотици, не е употребявал преди, не е употребявал и в този фатален ден. Става въпрос за несъвършенствата на дръг тестовете. Истината ще стане ясна след изготвянето на експертизата“, изтъкна адвокат Ивайло Йорданов.

Ето какво казаха адвокатите на младежа след края на заседанието.

Припомняме, че с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура Шумен младежът беше задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение спрямо него.

Инцидентът, за който е обвиняем възникна около 21:20 часа на 28 септември на булевард „Симеон Велики“ в Шумен. В пътно-транспортното произшествие участваха два леки автомобила, при което при ззверския удар бе отнет живота на 22-годишната Светомира, а пътничката и жена на 43-години бе приета в шуменската болница със средна телесна повреда – счупен таз.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора Окръжна прокуратура Шумен.

Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативен съд Варна.

shumenonline.bg

 

4 Comments

 1. Някой каза:

  За него е по-добре да влезе в затвора, там ще му е по-спокойно. На живо не се знае кой близък на пострадалите ще го потърси в тъмното.

 2. АнонБГ каза:

  Адвокатството е дяволска професия… сами не си вярват.
  Толкова ли е трудно да има просто някаква справедливост.
  Утре може да е някое от вашите деца

  • Razoharovan каза:

   Направо се ужасих като прочетох статията и имената в нея…….за адвокатската „професия“ е точно така …………Само на Господ ни остава да се молим в България, държавата заедно със съдебната система е в ръцете на Дявола наистина………

 3. разочарован каза:

  Направо се ужасих като прочетох статията и имената в нея…….за адвокатската „професия“ е точно така …………Само на Господ ни остава да се молим в България, държавата заедно със съдебната система е в ръцете на Дявола наистина………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *