Профилактика на тока в област Търговище
06.10.2022
Пожар в черешова градина
06.10.2022

Изборите на 2 октомври с най-висок протестен вот

Снимка; shumenonline.bg

Изборите от 2 октомври ще останат в историята не само с най-ниската избирателна активност, но и с най-висок протестен вот. Избирателите, които са казали, че не подкрепят никого са 87 634.

Това са хора, които съзнателно отиват, осъзнават, ангажирани са с изборния ден, застават пред урните и казват – „Аз не харесвам нито една от тези политически формации“, обяснява пред БТВ социологът Евелина Славкова.

„Тези 90 хиляди близо оформят една политическа формация, която е близо до 4% бариера%, допълни Евелина Славкова.

Ако го сравним с предходните 2 избора – юли и ноември, тогава използването на квадратчето „Не подкрепям никого“ е почти тройно по-ниско. Това показва умората на избирателите, убедени са експертите, но и не само.

„Силна апатия, дори бих използвала думата „омраза“ към политическите формации“, коментира още Евелина Славкова.
„Единственото лекарство оттук насетне е да се търси някаква възможност за стабилност на фона на кризите, в които се намираме“, смята Светлин Тачев.

Ниската активност и високият протестен вот водят до нов рекорд – колко гласа струва един депутатски мандат. „9480 – най-малкото число от началото на Прехода. Обикновено са 12-13 хиляди. Само гласовете, подадени за партии над 4%, произвеждат мандати. Другите гласовете изчезват. Те все едно не са били“, обясни проф. Михаил Константинов.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. фсдфдсф каза:

    Ако гласуването беше задължително, този процент щеше да е над 60!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *