Почетоха паметта на загиналите при пътни инциденти
20.11.2022
Хандбалният шампион „Шумен 61″ продължава победна серия
20.11.2022

Нов храм отвори врати в Шумен

Снимки: shumenonline.bg

Нов православен храм отвори врати днес в Шумен. Той носи името на закрилника на града св. мчк. Райко Шуменски.

Християнският дом се издига в кв. „Тракия“ в града, където жителите от години мечтаят да имат своя църква. Това е третата църква в града.

Празничният ден започна рано сутринта с богослужение и литургия, водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който освети с пълен чин новопостроения шуменски храм. В тържественото богослужение се включиха и свещеници от епархията. При освещаването на храма „Св. Райко Шуменски“, в Светия престол бяха положени мощи на мъченика.

За да наблюдават службата пред храма се стекоха десетки миряни. „Отдавна чакахме тази църква. Вълнението, което изпитвам е голямо“, каза Йорданка Христова.

Идеята за изграждането на храм на името на мъченика дала жена с името Христина от кв. Макак още преди 16 години. Заедно с отец Красимир направили първите стъпки към великото дело. Преди да почине, жената предала щафетата на съмишлениците си, сред които е и краеведът и носител на почетната значка на Шумен Веска Ламбова. По думите й през последните 160 години в Шумен не е изграждан храм.

„Точно като 13 апостола обещахме да продължим това дело и започнахме да събираме средства. През годините на няколко пъти проектът спираше и отново тръгваше“, разказа Веска Ламбова, член на инициативния комитет.

Според житието му Райко Шуменски бил красив и талантлив златар, който едва 18-годишен се сблъскал с тежки изпитания за вярата си. Срещу неговата златарска работилница имало турска къща, чийто собственик имал една-единствена дъщеря. Тя се влюбила безнадеждно в Райко и започнала да крои план как да го спечели.

Един ден тя излязла пред портата на дома си и повикала Райко да дойде при нея. Казала му да се приближи уж за да й вземе мярка от пръста, че да й направи пръстен. Младият занаятчия се приближил до нея и тогава тя го задърпала с всичката си сила, за да го вмъкне в своя дом. Изненадан, Райко започнал да се дърпа назад и в един момент успял да се отскубне от прегръдките й. В този момент ханъмата залитнала, паднала по гръб и започнала да крещи, че Райко дръзнал да я изнасили. Притичалите турци отвели златарчето при съдията. Той му казал, че или ще се потурчи и ще я вземе за жена, или ще бъде бит, докато умре. Райко твърдо отговорил, че предпочита смъртта пред тежкия грях да се отрече от своя Бог – Христос. Съдията го уговарял, уговаряли го и другите турци, и най-вече бащата на момичето. Той обаче останал твърд във вярата си и само казал: “Християнин съм, християнин ще умра!“.

Тогава съдията издал нареждане да бъде обезглавен. Това станало на 14 май 1802 г.

Паметта на светия мъченик се отбелязва на 14 май, а неговия подвиг е във времето на робството, когато той трябва да защити православната вяра.

На церемонията присъстваха зам.-кметът инж. Боян Тодоров, общински съветници, депутати, дарители, много граждани от квартала и др.

Храмът е изграден по проект на арх. Огнян Гърбев. Основният камък беше положен през февруари 2018 година от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а мястото, където е изградена църквата, бе осветено през 2006 година от покойния вече митрополит Кирил.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *