Шумен отстъпи на Ямбол
20.11.2022
Нов храм отвори врати в Шумен
20.11.2022

Почетоха паметта на загиналите при пътни инциденти

Снимка: Пресцентър ОДМВР Търговище

Заупокойна молитва за загиналите в тежки пътни инциденти по пътищата на област Търговище отслужи днес  в православния храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Търговище протойерей Антони Андонов.

Тяхната памет почетоха директорът на областната дирекция на МВР ст. комисар Мариан Михайлов, комисар Димитър Димитров – началник на отдел „Охранителна полиция“ в дирекцията, гл. инсп. Деян Симеонов – началник на сектор „Пътна полиция“, началникът на РУ-Търговище гл. инсп. Светлин Петев, гл. инсп. Иван Александров, началник сектор в отдел „Охранителна полиция“ на дирекцията, и гл. инсп. Даниел Бончев – началник на РУ-Омуртаг. На службата в храма присъства и областният управител Станимир Парашкевов.

Панихида за загиналите в пътнотранспортни произшествия бе отслужена и в православната църква „Св. Успение Богородично“ в Попово. Своята почит към загубилите без време живота си на пътя изразиха с присъствието си началникът на РУ-Попово гл. инсп. Ивелин Христов, началникът на сектор „Охранителна полиция“ в управлението ст. инсп. Стефан Стефанов, и началникът на Участък Опака ст. инсп. Светлозар Станчев.

Със своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на Организацията на обединените нации отрежда всяка трета неделя от месец ноември да бъде отбелязвана като “Ден за възпоминание на жертвите на пътно-транспортни произшествия”. Тази година мотото на организаторите е „Помним! Подкрепяме! Действаме!“

Статистиката за тежките пътни инциденти за последните няколко години в област Търговище с очертава тенденция към намаляване на броя на загиналите по пътищата на областта граждани. От началото на 2022 г. до момента в пътно-транспортни произшествия на територията, обслужвана от ОДМВР-Търговище, са  загинали 6 души. Това е с двама по-малко от загиналите по пътищата на областта за аналогичния период през 2021 г., когато  в пътни инциденти са загубили живота си 8 души. Още по-голям е броят на загиналите за същия период на 2020 г.  – 10 граждани, а за  този период  на 2019 г. техният брой е 15. Анализът сочи като най-често срещани причини за тежките пътни инциденти в областта навлизане в лентата за насрещно движение, управление на МПС с  несъобразена с пътните и метеорологични условия скорост, внезапна промяна на посоката на движение, отнемане на предимство.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *