Мъж се гръмна в главата в местност край Търговище
21.11.2022
Празнична погача за Деня на християнското семейство
21.11.2022

Международният есенен турнир IATI отново събира информатици от цял свят

Снимка: shumenonline.bg

Близо 400 информатици от цял свят ще вземат участие в тазгодишното хибридно XIV-то издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/. Състезанието ще се проведе в Шумен от 23 до 27 ноември. Това съобщи на пресконференция днес председателят на организационния комитет на IATI Бисерка Йовчева. На нея присъстваха и проф. д-р Росица Давидова, зам.-ректор на Шуменския университет,  Даниела Савчева, директор на дирекция образование към Община Шумен и програмистът Антония Колева.

В превърналия се традиционен турнир за страните от цял свят, участие са заявили 17 държави, сред които и екзотичните Перу, Египет и Саудитска Арабия. Присъствено ще участват отборите на Румъния, Молдова, България и Великобритания. Онлайн ще се състезават Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия и Украйна.

IATI надпреварата е уникална в световен мащаб. Турнирът обединява двете възрастови групи по програмиране, старша и младша възрастова група – ученици в гимназиален етап и ученици до 15 години и половина. Състезанието се по правилата на Световната олимпиада по информатика.

„Интересът към състезанието тази година е изключително голям. Може би това се дължи на това, че го обявихме като хибридно, т. е. в него могат да се състезават и онлайн. Имам надеждата да продължим победната си серия, предвид големите успехи на Симона Христова, преди месец“, каза Бисерка Йовчева.

България ще бъде представена от 42 информатици в старша възрастова група и 19 в младша възрастова група. В официалния национален отбор на България влиза шуменецът Дани Койнов.

Деница Янкова ще бъде част от момичешкия тим на страната ни. Шумен ще бъде представен от общо 8 състезатели. Най-малкият участник в престижното състезание е третокласничката Боряна Колева.

В рамките на турнира ще се състои и международен семинар за ръководителите на отборите. На него ще бъдат обсъдени проблемите на състезателната информатика.

XIV-тото издание на надпреварата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д. и. н. Георги Колев.

Паралелно с Международния турнир в същите дни ще се проведе и Националния есенен турнир по информатика. Заявка за участие в него са подали 150 информатици.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа „А и Б“, а генерален спонсор е „Алкомет“ АД.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *