Прекъсвания на тока в област Търговище
23.11.2022
Местят учениците от Спортното училище заради ремонт
23.11.2022

Над 44 хиляди лева ще получат училищата в Шуменско за иновации

44 642 лева ще получат училищата в област Шумен, които работят по Национална програма „Иновации в действие“. За въвеждане, развитие и обмен на иновативни практики в обучението ще бъдат финансирани общо 11 училища. Пет от тях са със статут на иновативни.

Средствата се отпускат за популяризиране и мултиплициране на добри иновации. От общите средства неиновативните училища получават пакет от 2583 лв., а иновативните – 3643.

Предвижда се с тях да се осъществят партньорства с посещения в училищата за представяне на добри образователни иновации. По този модул се финансират петте иновативни училища – Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица и шуменските учебни заведения –  Средно училище „Панайот Волов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Средно училище „Йоан Екзарх Български“ и Средно училище „Сава Доброплодни“. Всички те ще получат по 3 643 лева.

Проекти по програмата на МОН са спечелили и други шест, които са неиновативни. Това са Професионална техническа гимназия „Симеон Велики“  във Велики Преслав, Основно училище „Свети свети Кирил и Методий“ в село Драгоево, Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ в Смядово, Основно училище „Васил Левски“ в село Градище, Основно училище „Панайот Волов“ в кв. „Дивдядово“, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен, които са неиновативни.

Средства и по четвъртия модул от програмата ще получи училището по изкуства в Шумен. Отпуснатите средства за материали, учебни средства и пособия за прилагане на иновативни методи на преподаване са в размер на 1800 лева.

Целта на националната програма „Иновации в действие“ е да се популяризират и разпространяват успешните иновации, да се подпомогне въвеждането на нови образователни продукти и да се създаде мрежа от иновативни училища за споделяне на опит. Успешните модели се мултиплицират чрез организиране на местни, регионални и национални форуми и събития за обмен на иновативни практики и чрез партньорставата между иновативните и неиновативните училища. Така по-бързо се трансформира съществуващата класно-урочна организация на учебния процес. Променя се също организационната култура в училищата – развива се култура за иновации, насочена към знанието като ценност и професионално учене. Освен това се стимулира създаването на специфични екипи – професионалните учебни общности от педагогически и непедагогически специалисти от различни области на знанието и практиката, работещи в училището, но и извън него.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *