Фрапиращи пропуски в проекта за Младежкия дом, не достигат и пари
24.11.2022
Отличия за доблест
24.11.2022

Атака срещу МВР, изпращат фалшиви имейли призовки

За странни имейли от името на МВР съобщиха читатели на shumenonline.bg. Съобщенията са под формата на призовки. Имейли със същото съдържание са получили и журналисти, и една от детските градина в Шумен. От пресцентъра на полицията в Шумен потвърдиха, че към тях е изпратен сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение.

Разследването се водело заради извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“. Подписано е от Атанас Илков, ползвано е лого, имитиращо това на МВР.

Получателят на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР, директор на ГД „Национална полиция“.

Областната дирекция на МВР – Шумен съветва да бъдете особено внимателни, когато отваряте имейл, който изглежда като официално съобщение. В него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни – имена, пароли и др.

След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти. Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка.

От пресцентъра на ОДМВР Шумен обръщат внимание и на това, че призовките на полицията не изглеждат по този начин. Те се връчват лично, като в редки случаи гражданите могат да бъдат призовани по телефона.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *