Безработицата бележи спад
24.11.2022
Горя „Пежо“ до търговски център в Търговище
24.11.2022

Блокираха заплатите на чистотата, задава се криза с боклука и зимното почистване

Общинските съветници не успяха да стигнат до решение за актуализацията на бюджета. Така те блокираха заплатите на над 150 служители в Общинското предприятие „Чистота“. Според кметът Любомир Христов това ще доведе и до криза с боклука и зимното почистване. От забавяне на заплатите са застрашени голяма част от общинските предприятия, които нямат собствени приходи.

„За“ актуализацията на бюджета гласуваха 18 съветници, „против“ се обявиха 10, 6 се въздържаха.

„С това решение много от общинските служители няма да получат заплатите си. Ние сега не можем да намерим служители. Като не им платим два месеца, те ще напуснат. Градът ще остане непочистен и кой ще носи отговорност? Няма да навредят на кмета, ще навредят на шуменци“, обясни градоначалникът.

„В хода на изпълнението на бюджета се появява необходимост от промени. Още повече, че повишената инфлацията ни принуди да подпомогнем планираните дейности с допълнително финансиране“, поясни зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова.

Ако бюджетът не бъде актуализиран има опасност големите обекти, по които в момента се работи, като обновяването на Младежкия дом,  да бъдат замразени.

Общинският съветник инж. Иван Йонков направи предложение администрацията да изготви информация за всички проекти, по които има или предстоят да бъдат сключени договори, като същите да бъдат обсъдени на допълнителна сесия.

Напрежение в залата предизвикаха и отправените от Живка Тонева /БСП/ два въпроса, които касаят  микробус, който трябвало да бъде закупен за нуждите на туристическото предприятие, като средствата за него администрацията пренасочила за ремонт на пътища. Както и 60 хиляди лева икономии от нереализирани спортни дейности, а администрацията решила да пренасочи към Общинския медиен център за заплати.

От администрацията заявиха, че в момента на пазара няма предлагане, което да отговаря на зададената от тях финансова рамка.

„Това, че пренасочваме средства от нереализирани дейности към други, не е причина да не се приеме актуализацията на бюджета. Повишава се цената на тока, на горивото, необходимо е да се повиши и бюджета на общинските предприятия, за да приключат годината“, коментира в кулоарите на сесийна зала Христов.

По покана на кмета Любомир Христов след заседанието на Общинския съвет съветници от Комисията по култура и други, които желаят, ще отидат в Младежкия дом, за да проследят как вървят ремонтните дейности на място.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *