Промени по проект „Нова възможност за младежка заетост“
24.11.2022
Откриха мъртъв, обявения за издирване Валентин Кожухаров
24.11.2022

56 хиляди лева получават за иновации училищата в Търговищко

Снимки: Община Търговище

56 497 лева ще получат училищата в област Търговище, които работят по Национална програма „Иновации в действие“. За въвеждане, развитие и обмен на иновативни практики в обучението ще бъдат финансирани общо 19 училища. Седем от тях са със статут на иновативни.

Сумата се отпуска за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата. От общите средства неиновативните училища получават пакет от 2583 лв., а иновативните – 3643.

Предвижда се с тях да се осъществят партньорства с посещения в училищата за представяне на добри образователни иновации. По този модул се финансират седемте иновативни училища – Основно училище „Георги Бенковски“ село беломорци, община Омуртаг, Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост град Омуртаг, поповските Професионална гимназия по селско стопанство,  Профилирана гимназия „Христо Ботев“, Основно училище „Свети Климент Охридски“, Професионална гимназия по техника и лека промишленост и Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ град Търговище. Всички те ще получат по 3 643 лева.

Проекти по програмата на МОН са спечелили и други шест, които са неиновативни. Това са Средно училище „Свети Кирил и Методий“ град Антоново, Основно училище „Христо Ботев“ в село Зелена морава, Основно училище „Христо Ботев“ в село Камбурово, Основно училище „Васил Левски“ село Крепча, Основно училище „Васил Левски“ град Опака, Основно училище „Отец Паисий“ село Водица, Основно училище „Христо Ботев“ село Садина, Основно училище „Георги Стойков Раковски“ село Голямо Ново, Основно училище „Свети свети Кирил и Методий“ село Дрлафа, Трето основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Търговище, Професионална гимназия по електротехника и строителство в Търговище и Средно училище „Никола Симов“ Търговище.

4285 лева за форуми за иновации в образованието получава Професионалната гимназия по техника и
лека промишленост в Попово.

Средства и по четвъртия модул от програмата ще получи Второ средно училище „Професор Никола Маринов“ в Търговище. Отпуснатите средства за материали, учебни средства и пособия за прилагане на иновативни методи на преподаване са в размер на 800 лева.

Целта на националната програма „Иновации в действие“ е да се популяризират и разпространяват успешните иновации, да се подпомогне въвеждането на нови образователни продукти и да се създаде мрежа от иновативни училища за споделяне на опит. Успешните модели се мултиплицират чрез организиране на местни, регионални и национални форуми и събития за обмен на иновативни практики и чрез партньорставата между иновативните и неиновативните училища. Така по-бързо се трансформира съществуващата класно-урочна организация на учебния процес. Променя се също организационната култура в училищата – развива се култура за иновации, насочена към знанието като ценност и професионално учене. Освен това се стимулира създаването на специфични екипи – професионалните учебни общности от педагогически и непедагогически специалисти от различни области на знанието и практиката, работещи в училището, но и извън него.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *