Ремонти по електромрежата в област Търговище
25.11.2022
Шумен е сред областите с най-много роми
25.11.2022

Омуртаг на бунт

Жителите на Омуртаг отново излизат на протест. Бедстващите вече четвърти месец ще се съберат днес от 11.30 ч. на площада в града.

След 30 дени обявено бедствено положение, градът продължава да получава вода два пъти седмично за по час. Хората са отчаяни от липсата на действия от страна на държава, област и община.

Исканията на омуртагчени са за спешно и пълно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа, обявяване на обществени поръчки от държавата, а не от общината. Те настояват държавата да извърши пълен анализ на водоснабдяването на община Омуртаг, след което да бъде изготвена стратегия за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за града. Сред исканията им са и директен, пряк надзор на усвояването на средствата по всички проекти.

„Омуртагчани са най-търпеливите, най-смирените, най-скромните хора, които познавам. Тези качества на съгражданите ми, започват да се трансформират вече в правилната посока. След 50 години на пасивност, през последните, поредни 4 месеца на безводие, ние преминахме към постоянни, непреклонни и устойчиви граждански действия в посока да инициираме разрешаване на тази водна епопея. След като община, област и държава се правят, 50 години, че не виждат слона в стаята, той ще ги смаже“, каза Магдалена Славова от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

Заради кризата правителството отпусна вода от държавния резерв, бутилирана вода дари и „Девин“ ЕАД.

Безводието в Омуртаг е целогодишно, като половината от годината е в критично състояние. Така, на ръба на цивилизацията, Омуртаг оцелява вече 50 години.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *