Хандбалният шампион Димитър Грозев: Мечтая утре да съм по-добра версия на себе си
19.01.2023
Сблъсък на експертни мнения за фаталното кръгово
19.01.2023

Поредица от грешки на фаталното кръгово кръстовище

Снимки: shumenonline.bg

Поредица от грешки на фаталното кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в Шумен, където при тежка катастрофа на 28 септември 2022 г. загина 22-годишната Светомира, са констатирали пътните експерти от Европейския център за транспортни политики. Смущаващите данни от доклада за безопасността на кръговото кръстовище изнесе днес пред медиите в Шумен независимият експерт Диана Русинова.

По документа са работили сертифицирани инспектори по пътна безопасност. Наблюденията на експертите са, че малкият радиус на кръговото не принуждава водачите да намалят и да опишат траекторията му. Именно това била причината влизането и излизането от него да става с движение направо.

Според Русинова поставянето на камера за скорост на въпросното кръгово няма да реши проблема, тъй като единствено външния кръг отговарял на нормативните изисквания. Изпълнението на вътрешния било с широчина на радиуса по-малка от допустимата.

„Поставянето на камера за скорост няма да реши проблема. Радиусът на кръговото кръстовище трябва да бъде променен, той трябва да бъде 10 метра. Друг вариант е кръгът да бъде описан с неравности. Идеята на кръговото кръстовище е да накара водачите да намалят скоростта преди навлизането си в кръговото кръстовище, а при това кръгово, това е неприложимо“, посочи Русинова.

Независимите експерти са констатирали редица грешки по отношение на поставените знаци и организацията на движение на фаталното кръстовище. Анализът сочи, че има използвани допълнителни табели, които не съществуват в правния мир. Това провокира експертите да направят подарък на кмета на Шумен и на председателя на Общинската комисия по пътна безопасност – пътен знак.

„Донесли сме един подарък на кмета и на председателя на комисията две допълнителни табели Т13, за да покажем какво е допълнителна табела. В доклада сме включили и възможните конфигурации“, обясни Русинова.

Препоръките на експертите са в кръговото да се влиза в една лента и да се излиза в две ленти. Направеният детайлен анализ на маркировката сочи, че тя не отговаря на изискванията за светлоотразителност. Силно притеснително е състоянието и на пешеходните пътеки, върху които е положена обикновена боя, без светлоотразителни перли.

„Нашите доклади имат препоръчителен характер и ние не можем да задължим никой да направи нищо. Призоваваме обаче кмета на общината да положи повече усилия да стане града по-безопасен“, каза още Диана Русинова.

На пресконференцията присъстваха представители на прокуратурата, полицията, общински съветници, граждани и бащата на загиналата Светомира – Анатоли Станчев.

Окръжният прокурор Орлин Куздов пое ангажимент да възложи проверка на базата на заключенията в представения анализ.

В залата присъства също бащата на трагично загиналата на това кръстовище Светомира Станчева – Анатоли Станчев, както и общински съветници.

По-късно днес, по покана на Община Шумен, експертите ще вземат участие на заседание на общинската комисия по пътна безопасност.

Доклад на ЕЦТП

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *