Поредица от грешки на фаталното кръгово кръстовище
19.01.2023
Дъжд над цялата страна
20.01.2023

Сблъсък на експертни мнения за фаталното кръгово

Сблъсък на експертни мнения и аргументи, липса на конструктивен дебат и съмнения в компетентността на експертите от Европейския център за транспортни политики. Такъв беше резултатът от провелата се днес среща в Община Шумен между експертите по пътна безопасност към общинската комисия и независимите експерти от ЕЦТП. Диана Русинова и екипът й напуснаха заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението обидени от отношението на експертите от общината.

В началото на дискусията Русинова изрази възмущението си от липсата на мерки пет месеца след зверската катастрофа на фаталното кръгово кръстовище, където загина 22-годишната Светомира.

Пред комисията по пътна безопасност към община Шумен експертите от ЕЦТП представиха доклада си като наблегнаха на малкия радиус на кръговото, поставените пътни знаци и маркировката. Независимото експертно мнение е, че те са незаконни, тъй като община Шумен няма приет генерален план за организация на движението.  Представителите на местната администрация обаче отхвърлиха заключенията им и заявиха, че кръстовището е построено в съответствие с всички законови норми.

„Нашият призив е в спешен порядък да предприемете мерки и да промените геометрията на това кръгово кръстовище. Радиусът на вътрешния кръг да бъде не по-малък от 10 метра, тъй като то не изпълнява ролята си на естествен забавите на скоростта“, обясни Русинова.

Тя призова пътна полиция да издаде разпореждане, с което да бъдат премахнати всички несъществуващи знаци на територията на общината.

„Шокирана съм, че в тази комисия не знаете къде и как се използва допълнителната табела Т13“, каза ръководителят на Центъра и подари на общината два пътни знака.

Напрежение предизвикаха въпросите на временно изпълняващия длъжността архитект на община Шумен Десита Дучева, която попита Русинова в качеството й на каква настоява да бъдат премахнати знаците.

Стигна се дотам, че Русинова трябваше да обяснява на въпроси за образованието и квалификациите си.  Чашата преля, когато се намеси кметът Любомир Христов. Той категорично отхвърли обвиненията на Диана Русинова, че общината била получила доклада, но не е отговорила. Съветници пък възроптаха, че той не бил сведен до тяхното знание.

Въпреки разменените остри реплики кметът Христов и Русинова се разделиха с ръкостискане и уверение, че при необходимост могат да си партнират.

В края на заседанието на комисията стана ясно, че до дни на кръговото кръстовище ще бъдат монтирани две радарни информационни табла, които ще показват с каква скорост се движат колите.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Профан каза:

    Госпожата или госпожицата реагират всеки път по този начин когато я попитат в качеството си на каква дава указания от последна инстанция и каква ѝ е експертизата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *