Младежи закупиха храна за кучетата в шуменския приют
23.01.2023
Полицията търси съдействие за произшествие със загинал
23.01.2023

ГЕРБ-СДС даде заявка за властта

Снимка: shumenonline.bg

Коалиция ГЕРБ-СДС със сериозна заявка да спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори напролет. Този път с категорична победа, което ще гарантира съставянето на правителство. А основната цел на местната структура е да запази двата си мандата. Заявката за категорична победа дадоха на пресконференция днес пред медиите депутатът Красимир Вълчев и областният координатор и народен представител на ПП ГЕРБ Ралица Тодорова.

Вълчев изрази мнение, че в голяма степен съществуващите разделителни линии между партиите ще останат и в следващо Народно събрание. Въпреки това ГЕРБ-СДС ще търсят правилната формула за съставяне на експертно правителство. Той припомни, че партията е взела решение да не влиза в коалиционно управление с БСП, но не изключи възможността за такова с „Демократична България“.

„Като областен координатор на ПП ГЕРБ мога да заявя, че структурите на партията са в кондиция, готови сме за избори. Знаем, че няма да бъдат лесни след всичко, което се случваше в Народното събрание, но ние даваме нашата заявка, че ще работим така, както винаги сме го правили и се надявам в рамките на следващия парламент да има възможност да се състави редовно правителство заради стабилността на страната“, каза Ралица Тодорова.

Тя прогнозира тежка година за общините, които чакат да бъде приет държавния бюджет за 2023 година.

„Това на практика прегражда възможността общините да приемат свои бюджети и ще работят в условията на 1/12-та от предходния бюджет. По този начин се спира и възможността за инфраструктурни проекти и други  мероприятия“, каза Тодорова.

Вълчев говори за кризите в страната, които били резултат от схемите на правителството на Продължаваме промяната. Именно те били причината за високите цени на горивата и газа, и поне половината от инфлацията у нас. Не малка роля за това имало и служебното правителство, което не успяло да се справи с цените на горивата.

Вълчев не пропусна да спомене и приноса на ГЕРБ-СДС за спасяването на българската индустрия, регламентирайки механизма за компенсация на небитовите потребители.

„Ако не беше този механизъм стотици предприятия щяха да прекратят дейността си. Бизнесът успя да преодолее кризата с електроенергията, защото сме нетен износител. Произвеждаме 25-30% повече електричество, отколкото потребяваме. За съжаление едно от наследствата на Продължаваме промяната е това, че комплекса Марица -изток беше изтъргуван срещу един спорен проект за батерия“, каза Вълчев.

Проектът бил лобистки, нелогично голям и необясним като технология. Според бившият министър на образованието най-ефективната инвестиция е в Помпено-акумулираща водноелектрическа централа, която гарантирала по-добро съхранение на енергия.

Вълчев прогнозира спад на вътрешния ни брутен продукт с 4%, ако страна ни закрие въглищните си мощности. По думите му кризата щяла да бъде съизмерима с ковид кризата и финансовата криза от 2010 година.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *