Холограма на Симеон Велики посреща гостите на преславския музей
23.01.2023
Пожарната премахна опасна ламарина, гасиха и навес
23.01.2023

Гимназията по селско стопанство в Попово става Център за високи постижения

Снимка: ПГСС "Никола Пушкаров" Попово

Статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение ще получи Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово.

Средствата се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Максималното финансиране, което може да получи гимназията е 3 462 857 лева с ДДС.

Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли 2023 г.

За да бъде определена за център гимназията преминала през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др. Като центът за високи постижения училището ще допринесе за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работи въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Центърът за високи постижения ще бъде подкрепен от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма „Образование“ 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификация на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 г.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *