Полицията търси съдействие за произшествие със загинал
23.01.2023
89.1% от домакинствата в област Търговище имат достъп до интернет
23.01.2023

Жители на Мадара срещу кмета си

Снимки: shumenonline.bg

„Ако не можеш да помагаш, недей да пречиш!“. С тези думи се обърнаха жители на село Мадара към кмета си Неделчо Неделчев, след като разбраха, че ги е подвел и проблемът с фекалните води е решен. Хората разказаха, че били накарани от кмета си да дойдат на днешното заседание на постоянната комисия по екология. Обяснил им, че е важно да присъстват на заседанието, тъй като шуменската община възнамерявала да премахне септичната яма, в която се излизват отпадните им води.

„Знаем, че проблемът е решен. Просто той ни уведомява със съвсем други доводи, че шуменската община иска да махне тази септична яма“, каза Славчо Митев, жител на Мадара.  Други пък се питаха защо му е на Неделчо да разруши канализацията.

Проблемът замирисал през лятото на миналата година след ремонт на Агенция пътна инфраструктура, разказаха пред комисията по екология мадарчани. Служители на фирмата изпълнител „Хидрострой“ счупили тръбата на канализацията, дори и след като били информирани от жителите на селото за наличието й. В резултат отпадните води започнали да се изливат на 20 метра от водоизточника на селото и близко намиращите се къщи.

Сигнал за изливащите се фекални води бил изпратен в началото на декември месец миналата година до общинския съветник Добромир Драев, РИОСВ Шумен и Басейнова дирекция. След проверка контролните органи издали предписание на община Шумен за възстановяване на канализацията. Цената, която община Шумен платила за възстановяването й, е 7000 лева.

„Установих, че във втора зона на водоизточника има изградено съоръжение, което не трябва да бъде там. Затова още през 2020 година изпратих докладна записка до кмета на Шумен. Оттогава няма никакво решение“, каза кметът на Мадара.

Той настоя администрацията да каже какви мерки е предприела за разрешаването на проблема и как е била изградена въпросната канализационна мрежа. Неделчев поиска от администрацията и местния парламент да затворят сега съществуващата шахта и да намерят решение да се изгради септична яма извън тази зона, която жителите на селото да ползват.

Твърденията му, че е сигнализирал общината за евентуална екологична катастрофа, ядосаха шуменският кмет.

„От 12 години хората се организират и си чистят шахтата. Защо като разбрахте, че премахвайки я трябва да ги накараме да си изградят септични ями, и това ще рефлектира върху Вас, дойдохте да пишете, че това ще доведе до екологични проблеми, а преди това искахте да правим проверки?“, попита Любомир Христов кмета на Мадара Неделчев.

В отговор Неделчев обвини общинска администрация в некомпетентност.

Кореспонденцията между кметовете 

В първото си писмо от 17 юни 2020 година кметът на Мадара информирал община Шумен, че въпросното съоръжение е незаконно и към него са се включили ползватели. Отговор на него бил изпратен още на следващия ден. В него кметът на Шумен поискал да му бъде предоставена допълнителна информация за ползвателите. В последващо писмо Неделчев настоял, макар и незаконна, канализацията да не бъде премахната, защото това щяло да доведе до екологична криза.  

Възмутени от кмета си и доволни от свършеното от община Шумен, мадарчани напуснаха заседанието на комисията.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *