ПГМЕТТ „Христо Ботев“ става Център за високи постижения
23.01.2023
Гимназията по селско стопанство в Попово става Център за високи постижения
23.01.2023

Холограма на Симеон Велики посреща гостите на преславския музей

Снимки: shumenonline.bg

D холограма на цар Симеон Велики посреща вече гостите на археологически музей „Велики Преслав“ заедно с холограма на книжовника Константин Преславски.. Високотехнологичните придобивки на културната институция са част от проекта „Новото сияние на Симеоновия златен век“, по който музеят работи от лятото на миналата година. Холограмата на българския владетел е инсталирана до макета на дворцовия център, където посрещат туристически групи и изнасят беседи на няколко езика. Образът на книжовника оживява в залата с епиграфски паметници. Така чрез използване на съвременни технологии е създадена продукция, която показва по нов начин велики личности от нашата история с цел да спечели интереса на повече туристи през тази година.

Образите се възпроизвеждат от вентираторни холограми, а озвучаването е постигнато с гласовете на актьорите Веселин Мезеклиев в образа на Симеон и Леонид Йовчев, който напътства с благите думи на книжовника. По този начин посетителите виждат истински лица с послания от епохата на Златния век.

Съвсем скоро холограмите ще бъдат заобиколени от декори, пресъздаващи тронната зала и килия от средните векове, в която са работили книжовници. През следващите месеци в рамките на проекта ще бъде направено второ допитване сред посетители и гости на музея за предлаганите технологични новости и тяхното въздействие. Припомняме, че миналата година анкетно проучване сред екскурзоводи, ръководители на български и чуждестранни групи, журналисти и музейни работници определи двете значими фигури от столичния период на Преслав за превъплащаване в холограми.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *