Вдигат паметник на загиналите във войните от Църквица
24.01.2023
Първа копка на довеждащия водопровод
24.01.2023

БСП върна мандата

Снимка: Кадър btv

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев. Това беше последният шанс за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-мото Народно събрание.

След общо три провалени опита за съставяне на кабинет в този парламент, страната ни ще проведе пети парламентарни избори за период от две години.

„Г-н президент, направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито ги обсъдихме с вас – приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване, приемане на Бюджет за 2023 година и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, но заявиха публични позиции, стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Порази тази причина връщам третия мандат”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна държавният глава поздрави Нинова за положените усилия за съставяне на редовно правителство.“Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях“, подчерта Радев.

„Разочарование е, че няма да има редовно правителство. От това ще загуби България и хората. Забавят се доста важни процеси – тези четирите, които ние определихме като приоритетни”, посочи Нинова.

Тя отказа да се ангажира с прогноза кога ще бъде насрочена датата за изборите. „Това е работа на президента“, подчерта тя.

По думите на лидера на БСП в рамките на този парламент много неща не са могли да бъдат свършени. „Най-важното е приемането на бюджет за 2023 година. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората и да се преборим поне малко с бедността и неравенството”, посочи тя. И допълни: „Това, че не можа да се състави кабинет с третия мандат не е провал на БСП, Не мода да се състави и с първия, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото НС. Не мисля, че има партия, която можеше да реализира този мандат, особено след скандала с Nexo”.

Според Конституцията след връщането на третия мандат президентът трябва да разпусне парламента и за пореден път да насрочи предсрочни парламентарни избори.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *