Радио Шумен става на 50 години!
24.01.2023
Предсрочни парламентарни избори на 2 април
24.01.2023

Заради опасност от укриване Окръжният съд остави в ареста Стоян Русев

Тричленен въззивен състав на ШОС, председателстван от съдия Стефанов, остави в ареста 40-годишният Стоян Русев, който на 17 януари бе арестуван след зрелищна гонка с полицията.

Магистратите не уважиха искането на защитата на Русев и потвърдиха определението на Районен съд –Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“.

Въззивното дело бе разгледано по жалба на защитата на обвиняемия. Адвоката на обвиняемия поиска „домашен арест“ или „парична гаранция“ с мотива, че престъпленията за, които подзащитния му е обвинен са с ниска степен на обществена опасност и леко наказуеми. Позовава се и на призумцията за невиновност, факта, че Русев е неосъждан, както и необходимостта да полага грижи за малолетното си дете.

Окръжния съд сподели мотивите на първоинстанционния съд, както и следващият ги извод, че е налице обосновано предположение,  обвиняемият да е извършил престъпленията, за които е бил привлечен в това си качество, както и да извърши друго престъпление.

Русев е привлечен като обвиняем за извършването на четири престъпления: за това, че противозаконно е попречил на органите на власт /МВР/ да изпълнят задълженията си; за хулиганство, извършено при управление на МПС; за управление на МПС след употреба на наркотици и за това, че е управлявал МПС в срока на изтърпяване  на наказание „Лишаване от право да управлява МПС“.

Съдът не възприе тезата развита от прокурора в настоящото производство, споделен от защитата, а и от районния съд, че лицето няма опасност да се укрие. Като взе предвид, че органите на досъдебното производство до настоящия момент не са предприели действия за налагане на административна мярка, която да ограничи правото му на излизане от страната и съответно по този начин да обезпечи явяването на обвиняемия пред съответните органи в рамките на наказателното производство, прие, че е налице и тази предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Шумен не подлежи на обжалване и протестиране.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *