Заради опасност от укриване Окръжният съд остави в ареста Стоян Русев
24.01.2023
Остава облачно и студено, валежи не се очакват
25.01.2023

Предсрочни парламентарни избори на 2 април

Президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април 2023 г. По-рано днес той обсъди дата с Централната избирателна комисия.  С указ държавният глава ще разпусне 48-ото Народно събрание на 3 февруари.

До предсрочния вот се стигна след то партиите в 48-ото НС не успяха да съставят кабинет. Днес БСП върна празна папка и за третия мандат, който беше последен шанс за съставяне на правителство.

Това ще е четвъртият четвъртият предсрочен и петия парламентарен вот за последните две години. Последният беше на 2 октомври миналата година.

„Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване. За да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира – хартия или машина”, обясни той.

Радев се надява оставащото време на парламента да бъде използвано от депутатите, които да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Държавният глава подчерта, че в момента не може да каже дали ще има промени в състава на служебния кабинет. „Ще говоря с всеки един министър”, поясни той.

Новост на тези избори е, че пак ще се гласува и с машина и с хартиена бюлетина, а вотът от машината ще се отчита не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които вече ще се наричат бюлетини. Те също ще трябва да са отпечатани на хартия със защити и също ще се броят на ръка.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *