Зачестяват бракониерските набези в горите
25.01.2023
Зимата дойде, сняг вали в цялата страна
26.01.2023

Закриват катедрата по география в Шуменския университет

Снимка: shumenonline.bg

Катедрата по „География, регионално развитие и туризъм“ е пред закриване. Това сигнализират преподаватели от Шуменския университета „Епископ Константин Преславски“, които с изненада разбрали за решението на Факултетния съвет към Факултета по природни науки да бъдат преразпределени към други катедри. Аргументът – катедрата е под изискуемия минимум от 7-членен академичен състав.

Преподаватели разказват, че само до края на декември 2022 година били 9 души. В първите дни на тази година двама от колегите им се преместили в друга катедра. Отговор на въпросите си защо нямат достъп до кабинетите си и какви са истинските причини за закриването на катедрата им, не получили. Ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев отказвал да разговаря с тях, не отговорил и на нито едно от писмата им.

„Всички действия, които се предприемат от ректорското и деканското ръководство, са с цел да ни закрият. Приели сме го като кауза да се опитаме да запазим мястото си за работа, нашата свобода да преподаваме и да участваме в научно-изследователска дейност. Крайно време е да се каже публично какво се прави в този университет. Естествено последваха индиректни заплахи“, коментира за shumenonline.bg проф. Светла Станкова.

Според нея през последните години се наблюдава лоша практика в университета да се закриват катедри със силни професионални направления и акредитации. През 2017 година бе закрита катедра теология, а в последствие катедра математически анализ, една от педагогическите специалности и др.

В мотивиран доклад до Академия съвет на университета преподавателите предлагат две спасителни решения – колегите им проф. д-р Милен Пенерлиев и проф. д-р Тодорка Кабакчиева да бъдат преназначени обратно в катедра  „География, регионално развитие и туризъм“ или да бъде обявен конкурс за асистенти.

Катедра „География, регионално развитие и туризъм“ е с над 30 годишна история, като и до днес продължава да развива факултета. Единствената катедра в Източна България, която осъществява обучение и научно-изследователска дейност по география. Администрира три професионални направления, като едно от тях е приоритетно.

Решението за бъдещето на катедрата ще вземе Академичният съвет на университет. Каква ще е съдбата й ще стане ясно утре. А преподавателите са готови и на съдебни битки.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *