По-малко пожари в горите
25.01.2023
Зачестяват бракониерските набези в горите
25.01.2023

Шумен с нов водопровод до края на годината

Снимки: shumenonline.bg

Започна строителството на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до помпена станция 1300. Стартът бе даден днес на официална церемония по първата копка на трасето от местността „Сусурлука“ до индустриалната зона. На нея присъстваха управителят на ВиК-Шумен инж. Емил Томов, зам.-областният управител на област Шумен Христо Павлов, зам.-кметовете Росица Антонова и инж. Боян Тодоров.

22-километровото трасе за града, което започва от язовирната стена до помпена станция 1300, ще минава близо до сега съществуващото. Новият магистрален водопровод трябва да е готов до края на тази година. Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е до 15 декември.

„Вече имаме две разрешения за строеж – за реконструкция за част от канализацията на Шумен и част от водопровода на Шумен. Пред завършване е и Пречиствателната станция за питейни води. Надявам се скоро да започне работата по довеждащия водопровод. Пожелавам всичко да мине гладко и строителството да приключи в срок”, каза директорът на ВиК Емил Томов.

Той отказа да коментира по-високата цена на водата с извинението, че не желае да разваля празника. „Нямаме пресконференция по този въпрос“, отвърна лаконично Томов като отказа да отговаря и на въпроси свързани с големия проект за подобряване на водния цикъл на Шумен, който включва също и изграждане на пречиствателна станция за питейни води в „Дивдядово“. На журналистически въпрос какво се случва с обществената поръчка за СКАДА помпи и зониране, Томов избяга.

Ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова обясни, че по време на строителството са възможни прекъсвания на водата.

„Можем да кажем, че започваме същинската работа по проекта. Имахме доста казуси по изпълнението на обществените поръчки, обжалване, което създаде ситуация да напреднем във времето физически, по отношение на административния договор. Искам да благодаря на всички, които помогнаха в този процес да стигнем до тук и да имаме куража, че до края на тази година да успеем да приключим със строително-монтажните дейности по всички обекти, които предстои да се случва“, каза Петкова

Водопроводът се прави по проект, финансиран от оперативна програма „Околна среда“ с повече от 67 млн. лв. и ще замени силно амортизирания стоманен тръбопровод, въведен в експлоатация в периода 1978 – 1983 г.

Изпълнител на дейностите по втора и трета позиция е обединение ДЗЗД „Тича 2020“ / „Билдинг Комфорт“ ЕООД, „Водстрой ВТ“ АД, „Сет инженеринг“ ЕООД/. Цената за двата участъка, предложена от обединението, е съответно 25,647 млн. лв. с ДДС и 18,813 млн. лв. с ДДС. По втората позиция ще работи „Джи Пи Груп“ АД с предложена цена от 23,199 млн. лв. с ДДС.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *