Ремонти оставят без ток села в Търговищко
25.01.2023
Кола изгоря като факла
25.01.2023

Емоционална вечер със Симфониета Шумен

Снимка: Симфониета Шумен

Вълнуваща и емоционална вечер очаква шуменската публика на концерта на Симфониета Шумен. На 27 януари от 18:35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ младият и талантлив шуменски диригент Светломир Златков отново ще застане на диригентския пулт на една сцена с виртуозния пианист Симеон Гошев. Двамата български музиканти са се реализирали успешно в Австрия и са завоювали признанието на световните сцени. В програмата ще чуем Симфония № 4 в си бемол мажор и Концерт за пиано и оркестър № 1 в до мажор от Л. В. Бетовен.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в град Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в гр. Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева. На 17-годишна възраст Светломир Златков започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов. През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein.

В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни оркестри в Европа. В продължение на пет години е диригент на хора и оркестъра на църквата Св. Петър във Виена. През октомври 2018 г. печели специалната награда на журито на Третия международен конкурс за дирижиране „Нино Рота“ в италианския град Матера, а през януари 2020 г. трета награда от Диригентския конкурс на Европейския съюз в София. През юли 2021 г. завоюва и втора награда от Диригентския конкурс на Букурещкия музикален институт. През следващата година е отличен с три награди от първото издание на Международния диригентски конкурс “Виенска школа” във Виена – втора награда, Награда “Веберн”, както и наградата на Краковската филхармония.

Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Брукнеровият оркестър Линц, Wiener Concert – Verein, Софийската филхармония, Orchestra della Magna Grecia, Италия, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester, Виена, Оркестъра на Държавната Опера в Шчечин, Полша, Букурещкия симфоничен оркестър, Симфониета София, Симфониета Шумен.

Златков е събирал ценен опит и знание от музиканти като Теодор Куренцис, Марк Албрехт, Ервин Ортнер, Марк Стрингър, Леонид Корчмар, Владимир Кираджиев, Аглика Генова, Любен Димитров, Милена Моллова, Атанас Куртев, Ростислав Йовчев, Сачико Кодама, Красимира Джордан.

В периода 2017-2021 г. Светломир Златков работи като асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, от сезона 2021/22 е корепетитор с диригентски задължения в Музикалния театър Линц, Австрия, а от настоящия сезон заема длъжността на Главен корепетитор и завеждащ музикалния отдел в театъра. От началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.

Симеон Гошев е млад български пианист, който живее и твори във Виена. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век,  са високо ценени в цяла Европа.

За настоящия сезон 2022-23 г. младият музикант има богата концертна програма, включително соло концерти в залите на Музикферайн Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и много други. Предстои му и дебют като солист на най-елитния български оркестър – Софийска Филхмармония. Неговият първи солов диск „Българско клавирно наследство II“, осъществен с помощта на Министерство на образованието и науката и с цел разпространение на българската класическа музика из света, бе реализиран в началото на 2022 г.

Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021-22 г.), освен двата соло-рецитала в Музикферайн, той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти: голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, 2-ра награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и много други.

Младият пианист завършва музикалното си образование като магистър в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (MDW), където учи при световноизвестните пианисти: Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн.

Симеон е силно заинтересован от разнообразни аспекти на класическата музика, успешно съчетавайки активна концертна дейност, научна и преподавателска работа. През 2021 г. той завършва докторантура в НМА “Панчо Владигеров” София с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 г. е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в MDW.

От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на Бьозендорфер, представяйки една от най-легендарните марки пиана в света.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *