Отчитаме спад на безработицата
31.01.2023
Безплатен абонамент за отличници
31.01.2023

Българите все по-трудно покриват разходите си за храна

Снимка: shumenonline.bg

Продължава сериозното поскъпване на част от хранителните стоки у нас. Това показват последните данни за цените на храните на едро.

За година цените на храните от първа необходимост са се увеличили средно с 22 на сто, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата.

През изминалата седмица най-значително поскъпват вносните домати – с над 10 на сто. След тях се нареждат продукти като краставиците, червеният пипер и пилешкото месо, показват още данните на комисията. По-евтино на едро пък са се търгували стоки като зелето, ябълките и лимоните.

За година обаче драстично са се променили цените на основни храни – като сиренето, кашкавала и яйцата – ръстът е между 33 и 86%.

За година основните храни са повишили цените си средно с повече от една пета, отчита комисията, а това натоварва бюджетите на домакинствата.

Разходите за храна са най-големи – над 30 на сто и са много повече от тези за поддръжка на жилището, транспорт, данъци и здравеопазване.

Хората, чиито заплати не са били увеличени, трябва да поискат увеличение сега, посочват икономистите, защото, ако прогнозите за рецесия станат факт, за тях ще бъде още по-трудно.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *