Задържани за кражба на нафта и притежание на археологически ценности
15.03.2023
Съдят сириец за наркотици и превоз на мигранти
15.03.2023

Пречиствателната станция готова, напредва и водопровода

Снимки: shumenonline.bg

След 9 месеца забавяне пречиствателната станция за питейни води в Шумен е завършена на 100%. Това обяви днес на пресконференция пред медиите Надежда Петкова, ръководител на Звеното за управление на проекти.

Извършват се изпитвания на оборудването, дезинфекция на пътя на водата, правят се и настройки по СКАДА и автоматизация. Очаква се до дни всички разрешителни да са на лице и съоръжението да заработи.

„В очакване сме да бъде пуснато постоянното ел. захранване към станцията, за да може да се премине към пробите на големите съоръжения и 72 часовите проби на пречиствателната станция“, каза инж. Дочко Дочев от фирмата, която осъществява надзора „Интер проконсулт“.

Сериозен напредък бе отчетен и по изграждането на водопровода по лот 2, за който вече има разрешително за строеж. Положените тръби към момента по лот 3 са с дължина близо 4 километра, при обща дължина на трасето 10 километра. Полаганата тръба е от чугун. Последната доставка на тръби се очаква в началото на месец май, като с тях обектът ще бъде обезпечен с материали на 99%.

„Очакваме доставка и на бетоновите елементи, с които ще изпълним шахтите. За май месец сме планирали преминаванията на водопровода – две по пътната инфраструктура, жп инфраструктура и три по река Камчия“, обясни представителят на фирмата изпълнител „Джипи Груп“ Георги Гигов.

До дни ще стартира и строителството по лот 1 от стената на язовир „Тича“ към града. Неговото трасе е с дължина 8,5 километра.

Положените тръби са означени със син цвят

„Лот 1 е ще бъде започнат веднага, тъй като трябва да овладеем кратките срокове, които сме си поставили. Хубавото е, че на този етап нямаме проблеми с логистиката и доставката на основните материали“, каза Петкова.

На финалната права е и оформянето на документацията за изграждането по лот 3, който е дължина малко над 7 километра.  Останалите два лота ще бъдат изпълнени с тръби от чугун и високоякостен полиетилен.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *