35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
16.03.2023
Прокуратурата разследва тежката катастрофа с двама загинали
16.03.2023

Иновативни уроци и добри практики в Савата

Снимки: shumenonline.bg

СУ „Сава Доброплодни” бе домакин на образователен форум за обмен на добри практики по НП „Иновации в действие”. Участие в тридневния форум взеха учители и ученици от Варна, Шумен, Българово и село Черни Осъм. Гостуващите наблюдаваха поредица открити иновативни уроци изнесени в STEM центъра на иновативното училище.

В часа по история и цивилизация, заедно с г-жа Марияна Георгиева, петокласниците пътуваха във времето – хилядолетия назад, когато хората са направили своите първи опити за писмено общуване и предаване на информация. Влизайки в ролята на писари те се впуснаха в предизвикателството да пишат чрез символи и решават задачи с вавилонски цифри.

С помощта на глина сами изработиха плочи, върху които с дървена пръчица изписваха свещените знаци, създавайки клинописно писмо.

По време на пътешествието си петокласниците се запознаха с писмеността на финикийците, древните гърци и славяните. Научиха колко важно е ограмотяването за развитието на народите.

По време на урока „ДНК скритият код“ по химия и опазване на околната среда ученици от десетите класове се справиха с нелеката задача да извлекат ДНК от ягода.

Под ръководството на г-жа Елисавета Димова работните екипи приготвиха необходимия за целта разтвор от вода, сол, веро, към която в плик прибавиха добре намачканата ягода. Към отцедената смес те добавиха спирт, който позволи на ДНК-то да се отдели под формата на бяла емулсия.

Учениците обогатиха знанията си и за скъпоценния камък кехлибар. Научиха любопитни факти за най-големия кехлибар на земята, наречен „Слънчев камък“. Той тежи 3 килограма, но въпреки това два пъти е бил обект на кражба от музея на кехлибарените продукти в Литва.

На вълнуващо пътешествие по света поеха ученици от шестите класове в часа по география и икономика. Техен гид в необятните красоти на природата бе госпожа Бистра Тодорова. Учениците показаха знания за скалите, изграждащи релефа. Научиха кои скали се използват за изграждането на пътища, вътрешен интериор и различни подови настилки.

С помощта на съвременните технологии и добавената реалност учениците наблюдаваха последния изригнал вулкан по нашите земи преди повече от един милион години – възвишението Кожух.

Оживен интерес предизвика възможността да събудят макетите вулкани, чрез различни вещества като оцет, сода и оцветител. В края на вълнуващия урок, отново използвайки технологиите, шестокласниците създадоха свой остров с вулкан.

Гостите останаха впечатлени от иновативните методи, приложения и задачи, които наблюдаваха в процеса на работа.

По време на мобилността се проведе образователен форум, на който учители и директори споделиха опит и впечатления за ползите и резултатите от въвеждането на иновативните методи на преподаване, превърнали се в гарант за качествен образователен процес в съвременното модерно училище.

Преподавателите обмениха опит за повишаване на мотивацията на учениците за учене със съмишленици – новатори по дела и дух.

„Идеята за създаването на подобно нещо в нашето училище възникна много преди да излязат програмите за STEAM центровете. Бяхме много щастливи, когато ни се отдаде възможността да създадем собствен STEM център. В началото не знаехме дали ще се справим с техниката, която ни е необходима. Само за миналата година проведохме над 120 иновативни уроци. Тогава всъщност кандидатствахме за иновативно училище. Вече бяхме наясно как да постигнем търсената симбиоза между природните науки , математиката и компютърните технологии“, казаха от ръководството на училището домакин.

Участниците в дискусията се обедниха около идеята на домакините да продължат срещите си, които ще допринесат за развитието и надграждането на добрите иновативни практики.

Гостите дадоха висока оценка на представените уроци и изразиха отличните си впечатления от създадената в СУ „Сава Доброплодни“ образователна среда.

Тридневният форум завърши с награждаване на участниците в играта „Опознай Шумен“. Освен купи за добро представяне, участниците получиха като подарък светещо великденско яйце, което сами изработиха в часа по химия и опазване на околната среда.

Гости на образователния форум бяха директори на училища от Шумен – Валентина Тодорова – СУ „Йоан Екзарх Български“, Росина Инджева – СУ „Панайот Волов“, Павел Павлов – Второ ОУ „Д-р Петър Берон“, Веселина Николова – Трето ОУ „Димитър Благоев“, Машка Крумова – ПГМЕТТ „Христо Ботев“, Ирина Стефанова – НУ „Илия Р. Блъсков“, Димо Георгиев – ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ , Емилия Чапкънова-Колева – Старши експерт по организация на средното образование в РУО Шумен, Юлияна Христова – ст. експерт „Личностно развитие и ресурсно осигуряване“ в Община Шумен, гост лектор доц. д-р Красимир Харизанов – ШУ „Епископ Константин Преславски“.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *