Шумен записа 4 победа в НБЛ
16.03.2023
35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
16.03.2023

Симфониета Шумен посреща гости от Южна Корея и Испания

Снимка: Симфониета Шумен

Гости от Южна Корея и Испания посреща шуменската Симфониета тази събота, 18 март от 18.35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева. Под диригентството на маестро Иван Илиев публиката ще се наслади на изпълненията на сопраното Сукийонг Ким, цигуларката Юнхи Ким и кларинетиста Луис Лозано Кереда. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Моцарт, Бетовен, Щраус, Росини и други, както и Корейската песен „Myliang Arirang“.

Сукийонг Ким завършва Baekseok Arts University в Южна Корея. Като колоратурен сопран тя поддържа широк репертоар от различни произведения, включващ както шедьоври от класическата музика, така и известни опери и мюзикъли. Сукийонг Ким участва в редица концерти в Испания /фестивал в Алмерия/ и Южна Корея.

Юнхи Ким  е родена през 1991 г. Започва да свири на цигулка на три годишна възраст, а една година по-късно е приета в класа на проф.  Евгения Полачек във Виена, като най-младия ученик. От 2007 г. учи при проф. Герхард Шулц и завършва магистърска степен с отличие при проф. Елизабет Кропфич. В търсене на нови идеи и вдъхновения, младата цигуларка участва в редица майсторски класове на изтъкнати цигулари и професори – Захар Брон, Пиер Амоял, Едуард Зинковски, Сашко Гаврилов, Хуберт Кройзамер.

Юнхи Ким е носител на множество награди от национални и международни конкурси, сред които: „Prima La Musica“ в Австрия, Първа награда на „Associazione Rovere d’oro“ в Италия, печели конкурса „Andrea Postacchini“ в Италия /2002 г./, специална награда и стипендия от Фондация “Хербeрд фон Караян”, фондация Robert and Lina ThyliDuerr в Швейцария, както и награда „Бенджамин“ в Австрия. Успешно се изявява като солист на филхармониите на Щутгарт, Байер, Сеул,  Монте Карло, Кралската филхармония, Филхармонията „Джордж Енеску“, Берлинския симфоничен оркестър, Испанския радио оркестър, Чешкия радио симфоничен оркестър. През 1999 г., дебютът ѝ с Националния симфоничен оркестър на Украйна, под диригентската палка на Роман Кофман в Сеул арт център е отразен в новините на телевизия CNN. Специален момент в нейната артистична кариера е дебютът ѝ в Карнеги Хол.

През 2011 г. тя става най-младият носител на наградата „Млад артист на годината 2011“, връчена от Министерството на културата на Южна Корея.

Заедно с камерни ансамбли Юнхи Ким осъществява концертни турнета в Италия, Люксембург, Германия, Дания и Корея. Обогатява своя опит и в работата си със Симфоничния оркестър на Веберн, Словашката филхармония, филхармонията на Яначек, Залцбургския камерен оркестър и Фестивалния оркестър в Тонгйонг.

Юнхий Ким свири на цигулка Бергонзи (Кремона 1734 г.).

Луис Лозано Кереда започва да учи кларинет в Консерваторията на родния си град Алмерия на 8 годишна възраст при Хуан Хосе Наваро. Участва в майсторски класове на Йехуда Гилад, Херман Стефансон, Димитри Ашкенази, Антонио Салгуеро.

Луис Кереда свири в младежките оркестри на Алмерия и Андалусия. Като солист е изпълнявал квинтетите на Моцарт и Вебер, както и Концерт за кларинет № 1 от Оскар Наваро. Младият кларинетист е отличен с трета награда на първото издание на онлайн конкурса “In Music”, първи награди на осмото издание на конкурс за солисти Manuel del Aguilaи на второто издание на международен музикален конкурс DiesisCMS.”

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *