„Жадни“ крадци отмъкнаха скъп алкохол
20.03.2023
Ново попълнение сред съдиите в Окръжен съд Търговище
20.03.2023

188 500 броя тираж на бюлетините е одобрила Районна избирателна комисия Шумен за предсрочния парламентарен вот на 2 април. Броят им е с 200 броя повече от изборите през октомври миналата година, съобщават от пресцентъра на РИК Шумен.

Образуваните секционни избирателни комисии на територията на областта са 319. От тях  1 брой СИК в МБАЛ- Велики Преслав и 16 броя подвижни избирателни секции – по 4 бр. в общините Шумен и Върбица, 2 броя в община Венец и по един брой в общините Каспичан, Велики Преслав, Каолиново, Смядово, Никола Козлево и Хитрино. Единствената община, в която не е сформирана подвижна избирателна секция е община Нови пазар. 

От РИК Шумен напомнят на избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас  в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в срока по чл. 37, ал. 1 от ИК , че може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това в срок до 27 март. Заявяването става в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление до кмета на общината по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящия им адрес (чл. 36 от ИК) за гласуване по настоящ адрес, при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна СИК. 

Заявлението за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия  е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на съответната община. При подаване на електронното заявление не се изисква подпис.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *