Шумен празнува
11.05.2023
Изложба „Съкровищата на държавните архиви”
11.05.2023

Кметът Христов: Честит празник, шуменци!

Снимка: Община Шумен

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай празника на Шумен – 11 май. На този ден църквата почита светите равноапостоли Кирил и Методий, а Шумен е градът, в който преди 210 години е организирано първото гражданско честване на двамата славянски първоучители.

Верни на духа на нашия град отбелязваме този ден с уважение и признателност към делото на духовници и революционери, творци, книжовници и просветители, превърнали Шумен в един от най-важните културни центрове по българските земи през Възраждането.

За духа на Шумен Царевна Миладинова – дъщеря на един от стружките братя Миладиновци и директор на девическото класно училище пише: „Преди Освобождението Шумен цъфтеше и беше град на доброто състояние и на занаятчията, и работника, и търговеца. В града царят трудолюбие и добри взаимни обноски, всеобща взаимна почит. Всички знаеха, че трябва да се просветят, че трябва да просветят децата си“. А учителят Панайот Волов убеждава младите: „Народът ни има нужда от учени люде, които да го изведат на правия път.“ Път, който следват възрожденският книжовник и общественик, автор на първата българска оригинална повест Васил Друмев и основоположникът на българския театър Добри Войников. Закърмен с тези традиции е и Стилиян Чилингиров, който до последния си дъх неотклонно работи за съхраняване на националната книжнина и памет. От този дух черпи вдъхновение Панчо Владигеров и създава едни от най-хубавите си творби, пропити от любовта му към родния град.

Шумен е град със славно минало и европейско бъдеще. Град на хората, които и днес творят, прокарват пътища, строят красиви сгради, откриват фабрики, оживяват театри, библиотеки и читалища. И само ако сме заедно, с обща кауза, както са го правили предците ни, можем да продължим тяхното дело и да напишем нашата нова история.

Честит празник!

Любомир Христов, кмет на община Шумен

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *