Предлагат д-р Петко Загорчев за почетен гражданин на Шумен
16.05.2023
Документ с невярно съдържание е най-честото престъпление
16.05.2023

Спират тока на ВиК Шумен заради неплатени сметки

Снимка: shunenonline.bg

Част от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Хитрино, Каолиново и Венец остават без вода. Причината е поетапно спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен заради натрупан огромен дълг  за консумирана електроенергия. Това съобщават в писмо до медиите Енерго Про.

Искането е на настоящия доставчик на електроенергия на водоснабдителното дружество КУМЕР ООД.

Прекъсването ще засегне помпени станции на ВиК Шумен, което означава, че редица клиенти на ВиК Шумен ще останат без водоподаване заради неплащане на задължения от страна на дружеството.

„Крайната мярка се предприема от доставчика на електроенергия с цел ограничаване на натрупания до момента огромен дълг за консумирана електроенергия. ЕРП Север, електроразпределителното дружество от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, в качеството на лицензиран мрежови доставчик за територията, има законово задължение да изпълни искането на доставчик за прекъсване поради неплащане и ще се съобрази с неговото предписание“, посочват от електроразпределителното дружество.

Преустановяването на електрозахранването на помпените станции на ВиК Шумен ще се извърши по предварително изготвен график в следните населени места: град Шумен – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; град Велики Преслав – почти целият град; град Нови пазар – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места на територията на следните общини – Хитрино, Каолиново и Венец.

В случай, че от страна на КУМЕР ООД постъпи искане за възстановяване електрозахранването, ЕРП Север има готовност незабавно да отговори на искането, като трябва да се има предвид, че при включване същото няма да доведе до моментално възстановяване на водоподаването поради липсата на подобна техническа възможност на помпените съоръжения.

На сайта на ЕРП Север са публикувани уведомления за първоначалните изключвания в посочените райони:

17 май – от 10:00 ч. до 14:00 ч.

18 май – от 10:00 ч. до 16:00 ч.

При липса на плащане или договореност с доставчика от страна на ВиК Шумен, прекъсването ще продължи от 22 май в 10:00 ч. до издължаване, съгласно обявения график от страна на КУМЕР ООД. Без водоподаване ще останат части от изброените по-горе населени места, чиито помпени станции ще бъдат с изключено електрозахранване.

За създалата се неблагоприятна ситуация за жителите на засегнатите населени места и в опит да помогне за разрешаване на проблема ЕРП Север сигнализира многократно отговорните институции Български ВиК Холдинг, МРРБ, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация Шумен, Община Шумен, РД Пожарна безопасност и защита на населението с копие до ВиК Шумен.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. […] загуби. Такъв е и скорошният случай с ВиК Шумен, което ЕНЕРГО-Про заплаши със спиране на електроподаването поради натрупан огромен дълг. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *