Спирания на тока днес
24.05.2023
Честит 24 май! Прекланяме се пред делото на светите братя Кирил и Методий
24.05.2023

Омуртаг отново на бунт за вода

Жители на град Омуртаг излизат отново на протест. В 12.00 ч. днес те ще блокират главния път София-Варна, на разклона за Омуртаг. Исканията им са за завършване на изпитването на водопровода Ястребино-Омуртаг.

„Десет месеца по-късно, водоснабдяването на Омуртаг функционира на автопилотен режим с натиснато за пауза копче, което ще бъде деактивирано със следващата суша, която всички знаем, че ще настъпи рано или с малко закъснение, и е само „ей там, зад хълма“. Безхаберна забрава от министерството на министър Иван Шишков, на поетия от него висок ангажимент за спешно разрешаване на водната криза в града, принуждава омуртагчани да блокират движението на главната пътна артерия на страната“, пишат в писмо до медиите жители на града.

Те са изпратили писма до министърът на регионалното развитие и благоустройства арх. Иван Шишков и областния управител на Търговище Станимир Парашкевов.

„УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Настояваме да уточните конкретна и най-скорошна (смятаме за поносимо това да не е по-късно от 30 май 2023 г.) дата, на която ще бъде довършено изпитването с вода на трасето от ПС Ястребино до напорните водоеми на гр. Омуртаг, което стигна до с. Изворво на 6-и март 2023 г.

На 22-и март 2023 г., в официален разговор с Вас и в интервю пред няколко медии, дадохте обещание и категорично уверение, че това изпитване с вода, което беше временно спряно, във връзка Ваше изказване на 6-и март 2023 г., ще бъде завършено в най-кратък срок.

От тогава изминаха повече от два месеца.

Никакво отлагане повече не може да бъде толерирано.

9 месеца изтекоха, от както поехте висок ангажимент да разрешите водната криза на Омуртаг.

Такова разрешение не само не се вижда на хоризонта, но дори и лично предложеното от Вас – разучаване на потенциала на водопровода Ястребино-Омуртаг не се движи, и е в застой, и в неизвестна посока.

Очевадно е налице, нужда да Ви напомним, че на 29.11.2022 г. се ангажирахте със срок – за 2 седмици да анализирате цялата документация свързана с въпросния водопровод и да излезете с юридическо решение на казуса.

Такова не представихте и 5 месеца по-късно.

Половината от 2023 г. вече почти изтича и тя ще е 51-а година, в която Омуртаг е с трагични водни кризи от х 6 месеца годишно, замиращ град, заради безводието, от които всички бягат от отговорност да разрешат.

Ние не виждаме инициатива от Ваша страна разрешаването на водната омуртагска криза да се движи ясно и категорично напред, и това неприемливо безхаберие и немарливост към нашия живот са последната капка на допустимото.

Напомняме Ви, че първа Ваша отговорност е да осигурите най-необходимото на повереното Ви население, което е във Вашия ресурс, и описаното по-горе влиза в ресурсните Ви правомощия и отговорности.

Ние бяхме достатъчно толерантни, въпреки нетолерантните условия на оцеляване, в които сме оставени да живеем, поради дисфункционалност на министерството Ви.

Настояваме за незабавното Ви разпореждане за довършването и финансирането, с цел местното ВиК за довърши в изключително кратки срокове тестването на водопровода – до 30 май 2023 г., изпитването с вода на водопровода от ПС Ястребино до напорните водоеми на гр. Омуртаг.“.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *