Д-р Петко Загорчев стана Почетен гражданин на Шумен
25.05.2023
Състезание по колоездене, бягане и дуатлон
25.05.2023

750 лева за урна в Гробищния парк

Снимка: shumenonline.bg

750 лева ще струва новата услуга – съхранение на тленни останки в урна /колумбарай/, която Гробищният парк в Шумен предлага. Решението е на Общинския съвет.

Досега пепелта на кремираните се погребваше в обикновено гробно място. Нишите ще се ползват за вечни времена, като в една ниша могат да се съхраняват две урни. Урновата стена е издигната вдясно на Гробищния парк, до самия вход.  Тя представлява наредени в полукръг колони, като лицето им е плоча от черен мрамор, на която може да се гравират имената и изображенията на покойниците. На стената има 54 урнови ниши.

Съветници изразиха становището, че предложената цена е прекалено ниска. Управителят на Общинското предприятие „Паркове и обредни дейности“ Златин Кайряков аргументира цената, като я сравни със стойността други градове на страната и даде пример с Бургас, където услугата е 1100 лева Изграждането на колумбария е на стойност 39 916 лв., или по 739 лв. за ниша.

„Считам, че това е социална цена. Това е минимума, който Общината ще трябва да инвестира за разширяване на колумбарайния парк. Считам, че тези урни ще се запълнят много бързо“, каза Кайряков.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *