Годишен концерт на детски хор „Бодра песен“
19.06.2023
Нови маршрути на обществения транспорт до селата Лиляк и Стража
19.06.2023

20 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци състави Община Шумен

Снимки: Община Шумен

Масираните проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци вече дават резултат. Инспектори от направлението „Чистота“ в общинската администрация ежедневно обхождат местата на територията на общината, които се замърсяват най-често. Съставени са 28 констативни протокола и предписания.  От началото на годината досега са образувани 20 административно-наказателни производства по Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен. Актовете са издадени на физически и юридически лица за изхвърляне на строителни, смесени битови и едрогабаритни отпадъци на нерегламентирани места. Съгласно Наредбата санкциите за нарушителите са в размер от 100 лв. до 1000 лв. за физически и юридически лица.

От общинската администрация отново призовават гражданите да изхвърлят отпадъците си само в предназначените за тази цел съдове. Оттам припомнят, че контейнери за събиране на строителни отпадъци от домакинствата в обем до 2 куб. м. са поставени в Шумен, кварталите и селата на общината. Пет контейнера са разположени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“ на ул. „Владайско въстание“, които могат да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8.00 до 19.00 часа. По два контейнера има в кварталите „Дивдядово“ и „Макак“, един в кв. „Мътница“ и по един във всяко от 26-те села на общината. Също в двора на „Дивизията“  са поставени и контейнери за дървесни отпадъци, които могат да се използват само от физически лица.

Общо 17 са специализираните контейнери за дрехи, обувки и други изделия от текстил в Шумен. На територията на общината са разположени и 650 цветни контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали – хартия, картон, метали, пластмаси и стъкло. Съдовете са в три цвята. Сините контейнери са за събиране на хартиени и картонени опаковки, жълтите – за пластмасови и метални, а зелените – за стъклени. В началото на всеки месец Община Шумен публикува на сайта си и в медиите график на мобилния пункт за събиране на опасни отпадъци.

Къде и кога могат да се изхвърлят различните видове отпадъци гражданите могат да се запознаят и на официалната страница на Община Шумен в категорията „Разделно събиране на отпадъци“.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *